De nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek zal naar verwachting in oktober operationeel zijn. (foto: Gasunie)
De nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek zal naar verwachting in oktober operationeel zijn. (foto: Gasunie)

Groninger Gasberaad: zorgen over gevolgen vertraging stikstoffabriek

Algemeen

ZUIDBROEK - De ingebruikname van de stikstoffabriek in Zuidbroek heeft extra vertraging opgelopen tot oktober. Dat heeft Gasunie Transport Service laten weten aan verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw.

De stikstoffabriek is nodig om het Groningenveld zoals gepland eind dit jaar of uiterlijk volgend jaar te kunnen sluiten. Het Groninger Gasberaad en Groninger Bodembeweging maken zich ernstige zorgen over de gevolgen die deze vertraging heeft voor de gaswinning in het aardbevingsgebied. Groninger Gasberaad en Groninger Bodembeweging maken zich zorgen over de gevolgen van weer een grote vertraging bij de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek. Hoewel de staatssecretaris c.q. het kabinet verwacht dat dit geen effect heeft op de gaswinning uit het Groningenveld in 2023 vrezen beide maatschappelijke organisaties dat dit wel degelijk van invloed zal zijn op de sluiting van het gasveld. De fabriek in Zuidbroek maakt buitenlands hoogcalorisch gas, geschikt voor Nederlandse huishoudens. Door stikstof toe te voegen wordt het gas laagcalorisch en lijkt het op het gas uit het Groningenveld. Daarmee is het gas uit Zuidbroek een belangrijke vervanger van het Groningse gas. En wat betekent dit voor de vulling van de gasopslagen in NL en afhankelijkheid van het buitenland? 

De fabriek had in april 2022 al operationeel moeten zijn. In december meldde de staatssecretaris nog dat de fabriek op 1 maart volledig in gebruik zou zijn. Gasunie heeft als opdrachtgever de staatssecretaris inmiddels laten weten dat zij verwacht dat de fabriek pas op 1 oktober operationeel en beschikbaar is. Aanleiding voor deze nieuwe vertraging is een conflict tussen de Amerikaanse hoofdaannemer Air Products en onderaannemer Ballast Nedam Industriebouw. De bouw zou voor 97% voltooid zijn, maar sinds december zijn er geen significante vorderingen meer gemaakt. Air Products heeft het contract met Ballast Nedam opgezegd en moet op zoek naar een nieuwe onderaannemer. Gasunie kan op dit moment dan ook geengedetailleerde planning afgeven, behalve de inschatting dat het afbouwen en testen nog tot oktober gaat duren. 

Aangezien dit niet de eerste vertraging is, heeft het Groninger Gasberaad en Groninger Bodembeweging er geen groot vertrouwen in dat de stikstoffabriek in oktober daadwerkelijk volledig operationeel is. ,,Wij vrezen dat zonder deze fabriek het Groningenveld niet definitief gesloten kan worden en zijn van mening dat Air Products faalt om haar maatschappelijke rol op te pakken. De bewoners uit het aardbevingsgebied zijn hier de dupe van: langer open houden van het gasveld gaat immers ten koste van de veiligheid in Groningen’’, zegt Peter Rozema. Beide partijen zijn net als de staatssecretaris teleurgesteld over de gang van zaken. ,,Het uit de hand laten lopen van een dergelijk project van groot nationaal belang is ook erg onprofessioneel.’’