De nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek zal naar verwachting in oktober operationeel zijn. (foto: Gasunie)
De nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek zal naar verwachting in oktober operationeel zijn. (foto: Gasunie)

Stikstoffabriek Zuidbroek gaat vanaf oktober draaien

Algemeen

ZUIDBROEK - De Gasunie verwacht dat de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek vanaf oktober volledig operationeel zal zijn. 

Daarbij baseert de Gasunie zich op nieuwe informatie van hoofdaannemer Air Products. De te bouwen stikstofinstallatie in Zuidbroek is zo goed als voltooid. Na afronding van de bouwwerkzaamheden in het voorjaar zal de installatie in de zomermaanden worden getest en stapsgewijs op gang gebracht voor een veilig oplevering. 

Afgelopen maand heeft Air Products, als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de bouw van de stikstofinstallatie in Zuidbroek, opdrachtgever Gasunie geïnformeerd over de beëindiging van het samenwerkingsverband met haar onderaannemer Ballast Nedam Industriebouw. Gasunie betreurt dit en heeft alle partijen opgeroepen voor een nette afronding te zorgen. Als opdrachtgever wil de Gasunie een zo spoedig mogelijke oplevering van een goedwerkende stikstofinstallatie.

De nieuw ontstane situatie heeft geen gevolgen voor de gaswinning uit het Groningenveld in het gasjaar 2022/2023. Door de sterk gedaalde marktvraag als gevolg van de hoge prijzen kunnen de bestaande stikstofinstallaties in voldoende mate in de vraag naar stikstof voorzien.