De nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek. Het is nog niet duidelijk wanneer deze klaar is.
De nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek. Het is nog niet duidelijk wanneer deze klaar is.

Conflict rond bouw stikstoffabriek Zuidbroek naar dieptepunt

Algemeen

ZUIDBROEK – Er is flinke vertraging opgetreden bij de (af)bouw van de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek. Het conflict spitst zich toe tussen Air Products, de bouwer van de fabriek, en onderaannemer Ballast Nedam. 

Daarvan stonden maandagmorgen tientallen werknemers bij de poort van de stikstoffabriek, maar zij konden onverrichter zake terug omdat Air Products de samenwerking met Ballast Nedam had opgezegd. Er is al langer een conflict tussen beide partijen, die elkaar over en weer beschuldigen van grote tegenvallers. Sinds vorige week zijn werknemers van Ballast Nedam Industriebouw niet meer welkom op de bouwplaats. Een ingeschakelde rechter bepaalde vorige week dat de fabriek eerst moet worden afgebouwd en dat er daarna verder wordt gepraat over de afwikkeling. Air Products is faliekant tegen en wil de werknemers van Ballast niet meer op haar terrein. 

Opdrachtgever Gasunie zit ook in de maag met de ruzie tussen beide partijen, waardoor het werk nu grotendeels stil ligt. De fabriek zou na allerlei vertragingen in februari in gebruik worden genomen, maar de afbouw lijkt voorlopig niet te worden hervat. In de nieuwe fabriek wordt stikstof toegevoegd aan hoogcalorisch gas uit het buitenland. Daarmee wordt het geschikt voor gebruik in Nederland. De fabriek is tevens belangrijk voor het sluiten van het Groninger gasveld. 

De start van de bouw begon in maart 2020 naast de al aanwezige stikstofinstallatie. De nieuwe fabriek moest oorspronkelijk op 1 april 2022 starten, maar in 2021 bleek al dat die datum wegens de toen geldende coronamaatregelen niet zou worden gehaald. Ook de oorlog in Oekraïne, waarbij toen al werd gevreesd voor de afsluiting van Russisch gas naar West-Europa gooide nog meer roet in het eten. Het huidige conflict maakt een schatting van de startdatum van de Zuidbroekster stikstoffabriek wederom onzeker.