Zo gaat de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek er uiteindelijk uitzien.
Zo gaat de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek er uiteindelijk uitzien.

Start aanleg hart van nieuwe stikstoffabriek Zuidbroek

Algemeen

ZUIDBROEK - De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek, ter vervanging van het Groningse gas, is in volle gang. Met de installatie van de drie benodigde destillatiekolommen, de coldbox, start nu de constructie van het hart van deze nieuwe fabriek.

In de komende dagen gaan de kolommen vanuit het nabijgelegen industrieterrein in Veendam op transport naar de locatie in Zuidbroek. Daar vindt dan vervolgens ook direct de installatie plaats. Een groot gedeelte van dit uitzonderlijke transport vindt op de eigen bouwweg plaats. Het verkeer op de doorgaande weg zal nagenoeg geen hinder ondervinden.

Nu het grondwerk gereed is, het ondergrondse leidingwerk is aangelegd en de fundaties klaarliggen, kan de bouw van het procesgedeelte van de stikstoffabriek starten: de aanleg van het hart van de fabriek, namelijk de installatie van de kolommen. Deze 65 meter lange kolommen, waarin de stikstof wordt geproduceerd, hebben een gewicht van ongeveer 270 ton per stuk. Onlangs zijn de drie kolommen vanuit China in de haven van Delfzijl aangekomen en overgezet op transport per binnenschip naar Veendam. In de kolommen wordt bij temperaturen van 185 graden onder nul stikstof uit de buitenlucht gescheiden van de zuurstof.

Om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk naar nul te brengen, is de uitbreiding van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek een noodzakelijke maatregel. Door aan geïmporteerd gas uit Noorwegen en Rusland stikstof toe te voegen, kan van dit hoogcalorisch gas laagcalorisch gas gemaakt worden. Dat is van dezelfde kwaliteit als het Groningse gas. Vanaf het moment dat de stikstofinstallatie in Zuidbroek volledig beschikbaar is, zal de gaswinning in Groningen vanuit het Groningenveld tot een minimum kunnen worden beperkt.