De bezoekers in de redelijk gevulde zaal luisteren naar informatie over het warmtenet en naar zangeres Jetta Post.
De bezoekers in de redelijk gevulde zaal luisteren naar informatie over het warmtenet en naar zangeres Jetta Post.

Informatieavond Gasvrij Gorecht goed bezocht

Algemeen

HOOGEZAND – De informatieavond Gasvrij Gorecht in Theater Kielzog in Hoogezand is woensdag goed bezocht. De aanwezigen kregen veel informatie, maar er was ook entertainment. 

De wijk Gorecht-Noord in Hoogezand moet in 2026 aardgasvrij zijn, als doel van het project Gasvrij Gorecht. Naast informatie waren er ook vragen van bezoekers, waarvan een aantal hun zorg uitten omdat warmtenetten ook wel eens minder positief in het nieuws komen. In Gorecht-Noord worden 900 woningen gasvrij, wat beter is voor het klimaat, voor Groningen en voor de bewoners. Ongeveer 200 van deze woningen zijn koopwoningen aan de Sportterreinstraat, Mansholtstraat en Burgemeester Tuinstraat. Huiseigenaar kunnen vrijwillig aan het project Gasvrij Gorecht deelnemen. Het doel is elkaar te helpen om woningen betaalbaar te verbeteren. 

Gasvrij en klaar voor de toekomst
De afgelopen maanden stemden huurders en woningeigenaren voor het aansluiten op de warmtering. Van de 131 stemmers hebben 86 voor gestemd, tweederde van de stemmen. Dat was voldoende om door te gaan met de voorbereidingen voor de aanleg van de warmtering. De huurders in de flats stemden vorig jaar al in. ,,Dat betekent dat we weer een stapje dichterbij een Gasvrij Gorecht zijn’’, aldus de initiatiefnemers. Als alles goed gaat is die warmtering in 2026 gereed.

Woensdagavond werd voor alle huurders en woningeigenaren in Gorecht-Noord een informatiebijeenkomst gehouden waar dieper op de plannen werd ingegaan. Om inwoners te kunnen voorzien van warmte richten de gemeente Midden-Groningen en Waterbedrijf Groningen Duurzaam waarschijnlijk samen een warmtebedrijf op. Voor de zomer wordt hierover een besluit genomen. Er was ook een prijsvraag uitgezet voor het vinden van een passende naam voor die nieuwe onderneming. De winnende naam is Warmtecompagnie.