Onder leiding van chef-kok Charles Goudsmit zal er gezamenlijk worden gekookt. (foto: Joost Nuijten)
Onder leiding van chef-kok Charles Goudsmit zal er gezamenlijk worden gekookt. (foto: Joost Nuijten)

Vrijheid vieren met maaltijd in Museum aan de A

Algemeen

GRONINGEN - In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven, maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaan op 5 mei, Bevrijdingsdag, op veel plekken mensen met elkaar aan tafel om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren. 

In Groningen gebeurt dat in Museum aan de A met een dialoogtafel met internationaal bekroond schrijver Vamba Sherif en een open podium. Er is poëzie van stadsdichter Esmé van den Boom en van Gronings-Ghanese dichter dr. Nii Ocquaye Hammond. Er wordt gezamenlijk gekookt onder leiding van chef-kok Charles Goudsmit en natuurlijk samen gegeten. 

Nii Ocquaye Hammond (1961) is geboren in Ghana en groeide op in de hoofdstad Accra. Hij woont sinds zijn 26e in Nederland en leeft vanuit compassie. Voor hem is dat begrip niet alleen zacht, ook confronteren hoort er bij. Stadsdichter Esmé van den Boom (1993) schrijft gedichten, proza, toneel en liedjes. Haar werk draait altijd om fascinatie en ontdekking, een onderzoek naar het vertrouwde. Internationaal schrijver en journalist Vamba Sherif (1973) is geboren in Liberia en woont sinds 1993 in Nederland. Hij schreef verschillende romans, zoals het autobiografische Ongekende liefde en The Emperor’s Son. Zijn werk is in verschillende talen verschenen. Sherif verzorgt een lezing over vrijheid en verbinding. Charles Goudsmit (1954) is geboren in Indonesië en is theatermaker, wereldverbeteraar, chef-kok, dichter en organisator. Zijn afkomst is Joods, Afrikaans en Indonesisch. Zijn stichting Pittig Gekruid heeft als doel om meer inclusief te denken en te doen. 

De Vrijheidsmaaltijd is vegetarisch en Indonesisch en wordt georganiseerd door Charles Goudsmit en Museum aan de A en wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds. Aan de eettafel ontstaan vaak de mooiste gesprekken. De Vrijheidsmaaltijd begint met een toost op de vrijheid.

De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats van 11.00 tot 15.30 uur. De toegang is gratis, maar belangstellenden moeten zich wel van tevoren aanmelden via info@museumaandea.nl onder vermelding van het aantal personen.