De informatieavond over de plannen met de vrijgekomen schoollocaties werd goed bezocht door omwonenden.
De informatieavond over de plannen met de vrijgekomen schoollocaties werd goed bezocht door omwonenden.

Omwonenden Gorecht-West maken hun wensen kenbaar

Algemeen

HOOGEZAND – Bezoekers hebben tijdens een goed bezochte informatieavond voor omwonenden over de herontwikkeling van vrijkomende schoollocaties in de wijk Gorecht-West in Hoogezand hun wensen kenbaar gemaakt. 

Daarnaast vroegen ze ook nadrukkelijk aan de gemeente Midden-Groningen om het tot die tijd netjes te houden en aandacht te hebben voor problemen binnen de wijk. Er is de komende tien jaar op 22 plaatsen in de gemeente ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, met woningbouw als speerpunt. Er zijn veel nieuwe aardbevingsbestendige kindcentra gebouwd of verbouwd waar scholen, gymlokalen, kinderopvang en soms ook wijk/dorpsverenigingen naar toe zijn verhuisd. De achtergebleven gebouwen worden of zijn gesloopt. Dat betekent dat er ruimte vrijkomt waar bouwkavels of percelen kunnen worden verkocht voor woningbouw. Het gaat om twaalf locaties in het stedelijk gebied Hoogezand en Sappemeer en tien in de omliggende dorpen en kernen. Ze worden niet allemaal tegelijk ontwikkeld, maar in drie fasen. 

In de wijk Gorecht-West gaat het om de locaties van de voormalige Achtbaan Aalbersestraat en de Majellaschool aan de Talmastraat die vorig jaar al zijn gesloopt en verder De Regenboog, Donker Curtiusstraat en de gymzaal aan de Troelstralaan. In de voormalige gereformeerde school aan de Donker Curtiusstraat zit nu nog Humanitas Midden-Groningen met haar kantoor en diverse zalen voor gebruik en lessen voor onder meer nieuwkomers. De focus tijdens de informatieavond lag op de vrijkomende locatie aan de Aalbersestraat. Die locatie is in de tweede fase aan de beurt. De aanwezigen, ongeveer zestig, vroegen om bij woningbouw aandacht te hebben voor betaalbare woningen, woningen voor senioren en voor woningen van één woonlaag. 

Daarnaast vroegen ze de gemeente ook om waar te maken dat de bewoners er ook echt bij betrokken worden. En ook vonden de aanwezigen het belangrijk dat de gemeente aandacht houdt voor de tussensituatie, na sloop en totdat nieuwbouw komt. Ze vroegen om het terrein netjes achter te laten en tijdens de tijdelijke situatie dat ook zo te houden. Los van die woningbouw werden er ook opmerkingen gemaakt over de buurt in het algemeen. Een wens om meer groen in de wijk, om meer speelvoorzieningen voor kinderen en er werd aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid in de wijk. Veel mensen vinden dat er te hard wordt gereden. In totaal worden op de 22 locaties 211 nieuwe woningen gebouwd. Daarbij zijn zorgeenheden niet meegeteld. 

Het doel is om een hoogwaardige en duurzame nieuwe invulling van deze vrijkomende locaties stimuleren, met verschillende soorten woningen die passen bij de behoefte van de inwoners zoals starters en senioren. Betaalbaarheid is daarbij een belangrijke pijler. De gemeente is van plan de grond van de locatie Andromeda/Waterman waar Jenaplanschool Het Vlot stond, te verkopen aan een investeerder, ‘Dagelijks Leven’. Die investeerder heeft plannen om op de locatie een gebouw te realiseren voor kleinschalige zorg voor mensen met dementie plus twee seniorenwoningen.