De bijtjes en zakjes zaden hangen in de bomen bij het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.
De bijtjes en zakjes zaden hangen in de bomen bij het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.

Bijtjes en zakjes bloemzaden verspreid in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – In Midden-Groningen is deze week het project Er moeten meer bijtjes bij van start gegaan. Het idee komt vanuit de bibliotheek met drijvende kracht Ida Buijs, domeinspecialist Leven Lang Ontwikkelen.

Veel dames in de gemeente hebben bijtjes gehaakt, gebreid of anderszins gecreëerd die nu in zwermen door de hele gemeente hangen, samen met zakjes biologische, inheemse zaden uit de Zadenbibliotheek. Alle bijtjes zijn gemaakt door inwoners van Midden-Groningen: meer dan 700 in twee maanden tijd. De eerste zwerm hing vorige week donderdag in Zuidbroek, waar de vierde Zadenbibliotheek werd geopend. Maandag hebben vrijwilligers van de bibliotheek van Harkstede daar veel bijtjes en zaadjes verspreid. Suzanne van Suzanne’s Handwerk Shop aan de Gorecht-Oost in Hoogezand, die het geheel sponsorde, heeft tegenover haar winkel zwermen in bomen gehangen, die ze telkens aanvult. 

Ida Buijs heeft zelf met een vrijwilliger een rondje om de bibliotheek in Hoogezand gelopen om ze daar te verspreiden en inmiddels zijn ook JoMilly in Kolham en de Heemtuin in Muntendam aangedaan. Vandaag volgt Siddeburen en vrijdag hangt wat nog over is in het NME in het Gorechtpark. Kinderen kunnen in de meivakantie op zoek naar bijtjes en bloemenzaadjes. Gehoopt wordt dat zoveel mogelijk mensen weten dat ze de bijtjes en de zaadjes mee mogen nemen, dat ze de zaadjes gaan zaaien en er ook écht meer bijen komen. De zaden zijn een inheemse, biologische zadenmix uit de Zadenbibliotheken. 

Men kan meer zaden lenen in de bibliotheken van Harkstede, Hoogezand, Slochteren en Zuidbroek.