De burgemeester met vier van de vijf nieuwe Nederlandse Midden-Groningers. (foto: gemeente Midden-Groningen)
De burgemeester met vier van de vijf nieuwe Nederlandse Midden-Groningers. (foto: gemeente Midden-Groningen)

Vijf nieuwkomers in Midden-Groningen nu echt Nederlanders

Algemeen

HOOGEZAND – Vijf nieuwe inwoners van de gemeente Midden-Groningen werden woensdagmiddag in de raadzaal van het gemeentehuis in Hoogezand genaturaliseerd tot Nederlander.

De vijf inwoners ontvingen tijdens de naturalisatieceremonie het bewijs van Nederlanderschap uit handen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn. Ze zijn nu dus officieel Nederlander, kunnen een Nederlands paspoort aanvragen, stemmen tijdens verkiezingen en ieder beroep uitoefenen dat ze willen. Zo’n naturalisatieceremonie is de laatste stap in het proces van nieuwkomers om Nederlander te worden. De vijf hebben alle stappen hebben doorlopen. Ze zijn van Engelse, Syrische, Palestijnse en Iraanse afkomst. 

Tijdens de ceremonie legden ze een eed of belofte af en daarmee beloofden ze om de rechten en vrijheden te respecteren die horen bij het Nederlanderschap en de plichten te vervullen. De burgemeester vertelde tijdens de ceremonie over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. ,,Veel van deze inwoners wonen al jaren in Nederland. Met het bewijs van Nederlanderschap krijgen ze ook de rechten en plichten die horen bij het leven in ons land. Onder andere onze grondrechten van vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting. Dit vormt de basis van onze samenleving, waarbij wederkerigheid van deze grondrechten, gelijkheid en respect centraal staan. Ik roep ook onze nieuwe Nederlanders dan ook op om hieraan bij te dragen’’, aldus Hoogendoorn.