Het moestuinproject voor nieuwkomers is van start gegaan bij Humanitas in Hoogezand.
Het moestuinproject voor nieuwkomers is van start gegaan bij Humanitas in Hoogezand.

Humanitas start met moestuin voor nieuwkomers

Algemeen

HOOGEZAND – Naast het gebouw van Humanitas aan de Troelstralaan in Hoogezand is woensdagmiddag de moestuin voor nieuwkomers officieel geopend.

De moestuin is een samenwerking tussen de gemeente Midden-Groningen, Humanitas, de Bewonerscommissie Gorecht en het ITOM de naastgelegen onderwijsinstelling voor inburgering van asielzoekers. Doel van het project is niet alleen het planten en kweken van groenten, maar ook om elkaar te ontmoeten. Dat geldt voor zowel de nieuwkomers onderling, maar ook met de bewoners van de wijk Gorecht. Zo kan elke woensdag de taal verder worden ontwikkeld door met elkaar in gesprek te gaan, kan er koffie of thee worden gedronken en kunnen ideeën over het moestuinieren worden uitgewisseld. 

De eerste moestuin is aangelegd in de grote zandbak naast Humanitas op het voormalige schoolplein. De gemeente heeft het zand eruit gehaald en vervangen door zwarte (tuin)grond. De mensen die nu al enthousiast met het tuinieren aan de slag gaan, komen uit Turkije, Syrië, Eritrea en Somalië. De eerste openingsdag waren er zo’n tien mensen, die geholpen door mensen van de bewonerscommissie aan de slag gingen met het poten van aardappelen, en het planten van enkele groentesoorten als sla, prei en courgettes, plus kruiden. 

Het hele project maakt ook onderdeel uit van het noodzakelijke inburgeringstraject dat asielzoekers moeten doorlopen om uiteindelijk het Nederlanderschap te kunnen krijgen. Daar horen onder meer Nederlandse les bij, gegeven door het naastgelegen instelling ITOM, en participatie in de Nederlandse samenleving, zoals vrijwilligerswerk. Ook het moestuinproject wordt gezien als een vorm van participatie. Als wijkbewoners ook voor tuinieren voelen en als vrijwilliger aan de slag willen, bijvoorbeeld ook met het helpen van andere wijkbewoners die hun tuin niet zo goed meer kunnen onderhouden, kunnen die contact opnemen met de bewonerscommissie via 06-23515499.