De zeventien nieuwe Nederlanders met in hun midden burgemeester Hoogendoorn. (foto: gemeente Midden-Groningen)
De zeventien nieuwe Nederlanders met in hun midden burgemeester Hoogendoorn. (foto: gemeente Midden-Groningen)

Zeventien nieuwe Nederlanders in gemeente Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Tijdens een naturalisatieceremonie, woensdagmorgen  in de raadzaal van het gemeentehuis in Hoogezand, ontvingen zeventien inwoners van de gemeente Midden-Groningen het bewijs van Nederlanderschap uit handen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

Deze nieuwe Midden-Groningers zijn nu ook officieel Nederlander. Ze kunnen een Nederlands paspoort aanvragen, stemmen tijdens verkiezingen en ieder beroep uitoefenen dat ze willen. De nieuwe inwoners komen uit Egypte, Syrië, Palestijnse gebieden, Eritrea, België, Mexico en India. De naturalisatieceremonie is de laatste stap in het proces om Nederlander te worden. 

Tijdens de ceremonie vertelde de burgemeester over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. ,,Uit de 80-jarige oorlog zijn onze grondrechten van vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting ontstaan. Dit vormt de basis van onze Nederlandse samenleving, waarbij wederkerigheid van deze grondrechten, gelijkheid en respect centraal staan. Ik roep ook onze nieuwe Nederlanders op om hieraan bij te dragen’’, aldus Hoogendoorn ook tegen deze zeventien mensen. 

De nieuwe Nederlanders legden een eed of belofte af, waarmee ze beloofden om de rechten en vrijheden te respecteren die horen bij het Nederlanderschap en de plichten te vervullen. Hoogendoorn: ,,Veel van deze inwoners wonen al jaren in Nederland of Midden-Groningen. Met het bewijs van Nederlanderschap krijgen ze ook de rechten en plichten die horen bij het leven in ons land. Ik heb onze nieuwe landgenoten met deze belangrijke mijlpaal dan ook gefeliciteerd.’’