De zes nieuwe inwoners met de burgemeester en de bijbehorende bloemen. (foto: gemeente Midden-Groningen)
De zes nieuwe inwoners met de burgemeester en de bijbehorende bloemen. (foto: gemeente Midden-Groningen)

Zes nieuwe inwoners in gemeente Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – De gemeente Midden-Groningen is aan het begin van het nieuwe jaar alweer uitgebreid met zes nieuwe inwoners. 

Woensdag kregen ze uit handen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn het bewijs van Nederlanderschap. Hiermee zijn de zes vanaf nu niet alleen inwoners van deze gemeente, maar ook officieel Nederlander. Ze kunnen nu een Nederlands paspoort aanvragen, stemmen tijdens verkiezingen en ieder beroep uitoefenen dat ze willen. De nieuwe Nederlanders zijn van Turkse, Zuid-Afrikaanse en Eritrese afkomst. De naturalisatieceremonie is de laatste stap in het proces om Nederlander te worden. 

Tijdens de ceremonie vertelde de burgemeester opnieuw over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. ,,Uit de 80-jarige oorlog zijn onze grondrechten van vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting ontstaan. Dit vormt de basis van onze Nederlandse samenleving, waarbij wederkerigheid van deze grondrechten, gelijkheid en respect centraal staan. Ik roep ook u op om hieraan bij te dragen’’, aldus de burgemeester. De nieuwe Nederlanders legden de eed of belofte af, waarmee ze beloofden de rechten en vrijheden te respecteren die horen bij het Nederlanderschap en ook de plichten te vervullen. 

Naturalisatie is meer dan symbolisch, zo vindt burgemeester Hoogendoorn. ,,Het is een belangrijke mijlpaal in het leven van deze mensen. Ik heb onze nieuwe landgenoten gefeliciteerd en moedig hen aan om actief deel te nemen aan onze samenleving.’’