Teams zijn in de diverse wijken bezig met het kijken naar troep bij huizen en in tuinen.
Teams zijn in de diverse wijken bezig met het kijken naar troep bij huizen en in tuinen.

Inwoners Midden-Groningen blij met preventie jaarwisseling

Algemeen

HOOGEZAND – Branden en brandjes rond de jaarwisseling moeten zoveel mogelijk worden voorkomen en daarom is de gemeente Midden-Groningen een wijkschouw gestart om preventief te kunnen optreden. 

,,Bewoners vinden die brandstichtingen ook niet prettig en sommigen zeggen al: ‘Fijn dat de gemeente preventief bezig is’.’’ Dat zegt burgemeester Hoogendoorn over de nu gestarte actie. Daarom gingen dinsdag enkele teams, politie, gemeentemedewerkers, boa’s en mensen van de woningcorporaties de straat op om in bepaalde wijken bij huizen en in tuinen te kijken of zich daar (brandbaar) spul bevond dat tijdens de jaarwisseling in brand zou kunnen gaan. Was dat het geval, dan werd aangebeld en de bewoners daarop gewezen. Waren die niet thuis, dan kregen ze een kaart met uitleg in de bus. Op deze manier moet mede worden voorkomen dat het op oudejaarsavond een gesleep wordt met brandbare spullen die op de openbare weg, veelal kruispunten, in brand worden gestoken. 

Burgemeester Hoogendoorn: ,,Ik ben hier nu zes jaar en de eerste jaren waren er op oudejaarsavond veel branden. Veel grofvuil ook, zogenaamde vreugdevuren. Maar dat waren het eigenlijk niet, want als je troep in brand steekt en je loopt weg kun je dat geen vreugdevuur noemen. Dat was veel werk voor de brandweer en soms was ook hun eigen veiligheid in gevaar als ze werden belaagd door jongeren.’’ De laatste paar jaar heeft de gemeente voor een andere aanpak gekozen: preventief optreden. De hele oudejaarsdag reden en rijden vrachtwagens van de gemeente rond om mogelijk stapels troep dat in brand gaat weg te halen. ,,En dat werkte goed. Het is preventief en bovendien kregen ook groepen jongeren meer aandacht’’, aldus de burgemeester. Met deze gekozen preventieve aanpak verwacht de gemeente dat veel echte overlast kan worden voorkomen. Behalve in Hoogezand gebeurt het preventief schouwen ook in Sappemeer en Muntendam.