Er komt een nieuwe aanbesteding voor het publieke vervoer in Midden-Groningen.
Er komt een nieuwe aanbesteding voor het publieke vervoer in Midden-Groningen.

Publiek vervoer in Midden-Groningen wordt opnieuw aanbesteed

Algemeen

HOOGEZAND – Het publiek vervoer, leerlingenvervoer en Wmo-vervoer in de gemeente Midden-Groningen moeten opnieuw worden aanbesteed.  Het kan zijn, aldus wethouder Evert Offereins, dat er ook nieuwe spelers op de markt komen.

Midden-Groningen werkt voor het publiek vervoer samen met alle gemeenten in Groningen en Drenthe en het OV-bureau. Samen maken ze deel uit van de Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringorganisatie Publiek Vervoer Groningen Drenthe (GR Publiek Vervoer). Deze gemeenschappelijke regeling heeft een ontwerp-meerjarenbegroting gemaakt voor de jaren 2025-2028. Daarin staat welke acties GR Publiek Vervoer wil uitvoeren en hoe dit moet worden betaald. 

Het contract met de vervoerders loopt af en kan niet worden verlengd. Daarom wordt het publiek vervoer opnieuw aanbesteed. Hier is ook een extra bedrag voor opgenomen in de gemeentelijke begroting. De GR Publiek Vervoer houdt zich aan de Wet gemeenschappelijke regelingen, een wet die in 2022 is veranderd. De gemeenschappelijke regeling, waaronder dus ook Midden-Groningen valt, wil zich graag aan deze wet houden en daarom is vorig jaar een voorstel gemaakt om de tekst van de Publiek Vervoersregeling te wijzigen. De nieuwe tekst zorgt ervoor dat de gemeenteraad meer invloed heeft over de manier waarop in deze gemeente de regeling werkt. De gemeenteraad heeft vorig jaar het voorstel aangenomen. 

Alle andere gemeenten in de GR Publiek Vervoer hebben ook naar het voorstel gekeken. De Groninger gemeenten en het OV-bureau hadden daar geen opmerkingen over. De Drentse gemeenten hebben aangegeven wat zij in het algemeen belangrijk vinden bij het aangaan van gemeenschappelijke regelingen. Dezelfde vervoersorganisaties die het publieke vervoer nu uitvoeren zullen ook weer op nieuwe aanbesteding inschrijven, maar er kunnen ook andere vervoerders  op inschrijven. Volgens wethouder Offereins is het publiek vervoer nog niet weer op het peil van voor de coronacrisis ,,Maar er zijn meerdere partijen die in ons gebied willen rijden.’’ Dat zouden er zeker drie zijn, plus een aantal taxibedrijven.