Het gemeentelijk Bedrijf voor Werk, Re-integratie en inkomen kan een nog grotere rol spelen in de nieuwe doelstelling.
Het gemeentelijk Bedrijf voor Werk, Re-integratie en inkomen kan een nog grotere rol spelen in de nieuwe doelstelling.

Midden-Groningen maakt inhaalslag om meer mensen aan het werk te krijgen

Algemeen

HOOGEZAND – Een inhaalslag in de gemeente Midden-Groningen om meer mensen aan het werk te krijgen, zodat iedereen een toereikend bestaansminimum kan hebben. Dat is de opzet van het nieuwe re-integratiebeleid 2024-2027. 

Het beleid is erop gericht om alle inwoners te ondersteunen om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving en om zo’n toereikend bestaansminimum te bieden via werk of door andere vormen van meedoen in de samenleving als dat nu nog niet mogelijk is. Er zijn volgens het gemeentebestuur nog steeds te veel inwoners die aan de kant staan, terwijl de mogelijkheden om kansen te benutten in de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd. Dat is ook de kern van een raadsvoorstel dat het college van B en W aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Naar verwachting neemt de gemeenteraad hierover 6 juni een besluit. 

Wethouder Evert Offereins: ,,Om dat doel te bereiken werken we nauw samen met de arbeidsmarktregio, werkgevers, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen.’’ Hij vervolgt: ,,Gelukkig hebben we de afgelopen jaren meer mogelijkheden tot onze beschikking gekregen zodat we meer maatwerk kunnen bieden. Iedere inwoner verdient een kans, of het nu gaat om passend werk of een andere manier om mee te doen in de samenleving van Midden-Groningen.’’ De doelstelling van dat nieuwe re-integratiebeleid is om veel meer inwoners te bereiken dan voorheen: niet alleen uitkeringsgerechtigden, maar ook niet-uitkeringsgerechtigden, kwetsbare werkenden en nog ongekende talenten. 

Het streven is dat in Midden-Groningen 2200 inwoners een stap in hun ontwikkeling zetten. Dat kan zijn naar participatie, opleiding of werk. De succesvolle trajecten ‘Kansrijk Talent’ en ‘FC Groningen in de Maatschappij’ blijken bijvoorbeeld goed aan te sluiten en krijgen een vervolg. Dat geldt ook voor de groepscursus Grip & Glans, een bewezen effectieve methode om inwoners op een positieve wijze te ondersteunen.