Afbeelding

Busvervoer Midden-Groningen voorziet in behoefte

Algemeen

HOOGEZAND - Stichting Vrijwilligersvervoer Midden-Groningen is in januari voorzichtig van start gegaan. Nu al kan vastgesteld worden dat de stichting voldoet in een behoefte: er wordt veel gebruik gemaakt van het personenbusje. 

Omdat het vervoer van ouderen, maar ook van nieuwkomers in de gemeente Midden-Groningen een steeds groter probleem werd, heeft het bestuur van Humanitas Midden-Groningen samen met het POSO in 2022 de Stichting Vrijwilligersvervoer Midden-Groningen opgericht. De stichting heeft een personenbusje aangeschaft dat, gereden door vrijwilligers, plaats biedt aan 8 personen en is voorzien van het logo van de Stichting Vrijwilligersvervoer Midden-Groningen. Bij de start werd de nadruk gelegd op het vervoer van ouderen in Midden-Groningen die in de buitendorpen wonen en die geen vervoer hadden naar de hoofdplaats Hoogezand. Daarnaast zouden nieuwkomers, die Humanitas begeleidt, er gebruik van kunnen maken voor het vervoer naar en van het kantoor in Hoogezand. 

,,We zien dat het busje veel gebruikt wordt door ouderen en inwoners om naar de ziekenhuizen in Groningen en Scheemda te gaan. De vrijwillige chauffeurs rijden soms meerdere malen per dag naar een van deze ziekenhuizen. Veel ouderen kiezen voor het vrijwilligersvervoer, omdat de vrijwilligers vaak ook een goede begeleiding geven. Het vervoer van ouderen binnen de gemeente valt nog tegen. Kennelijk zijn daar voldoende alternatieven beschikbaar’’, zegt voorzitter Bert Kolk. Het bestuur van Humanitas is ook zeer tevreden met de mogelijkheden die het busje biedt voor het vervoer van nieuwkomers. ,,Er zijn nu meer mogelijkheden om deze mensen hulp te bieden en ook kunnen nieuwkomers nu goed gebruik maken van de voorziening, die Humanitas in haar kantoor heeft zoals ondersteuning bij het invullen van formulieren en aanvragen van allerlei voorzieningen. Ook worden de bijeenkomsten om samen iets te doen steeds beter bezocht, omdat er geen belemmeringen meer zijn om te komen. ,,Dit bevordert de integratie van nieuwkomers in onze samenleving.’’ 

Voor het vervoer naar een ziekenhuis wordt 6 euro per rit gevraagd, een ritje in de gemeente kost 3 euro. Het vervoer vindt alleen plaats binnen de grenzen van de gemeente Midden-Groningen, behalve het vervoer naar de ziekenhuizen in Groningen, Scheemda en Stadskanaal. Het bestuur kijkt daarnaast of dit vrijwilligersvervoer continuïteit heeft. ,,We hebben een redelijk startkapitaal, maar het mag natuurlijk niet zo zijn dat deze voorziening, waarvan nu al blijkt dat het in een behoefte voorziet, na een paar jaar ter ziele gaat wegens onvoldoende financiële middelen.’’ De komende tijd zal het bestuur dan ook een beroep doen op inwoners, gemeente en bedrijven om hen te sponseren met een klein bedrag. 

Om de bekendheid te vergroten is de Stichting Vrijwilligersvervoer Midden-Groningen op zaterdag 18 november aanwezig op de Lifestyle-beurs van de POSO in de Kalkwijckhal in Hoogezand. Verder worden er vrijwillige chauffeurs gezocht. ,,Voor mensen die graag auto rijden is dit leuk vrijwilligerswerk.’’ Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Humanitas Midden-Groningen via 0598-383048.