Afbeelding

Minimabeleid in Midden-Groningen wordt geëvalueerd

Algemeen

HOOGEZAND – Wordt het gemeentelijk minimabeleid in Midden-Groningen zo effectief mogelijk uitgevoerd? Naar het antwoord op deze vraag is onderzoek gedaan en de uitkomsten en aanbevelingen worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd.

Na de fusie die leidde tot de gemeente Midden-Groningen zijn alle minimaregelingen van de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren geharmoniseerd. Hieruit is in 2019 één fonds tot stand gekomen om mensen met een laag inkomen mee te laten doen, het Meedoenfonds. In 2021 is de Voorzieningenwijzer hieraan toegevoegd. 

Begin 2023 heeft de gemeenteraad van Midden-Groningen de wens geuit om onderzoek te doen naar de effectiviteit van het minimabeleid. Dat onderzoek is bedoeld om inzicht te krijgen in de effecten van het minimabeleid en in hoeverre dat huidige minimabeleid erin slaagt om armoede onder inwoners te verminderen en participatie en welzijn te bevorderen. Het college heeft Significant APE de opdracht gegeven dat onderzoek uit te voeren gedurende de periode oktober 2023 tot en met februari 2024. Op basis van de uitkomsten uit het rapport zal de komende periode worden gebruikt om te verkennen hoe de aanbevelingen op een juiste wijze kunnen worden vertaald naar de praktijk. 

Het college stelt de raad voor om kennis te nemen van de evaluatie en de door het college gestelde vragen te beantwoorden. Dat gebeurt in de raadsvergadering van eind april. Wethouder Evert Offereins: ,,We zullen de raad dan vragen wat ze met de evaluatie willen gaan doen en daar dan beleid op ontwikkelen.’’