Afbeelding

Regelingen voor minima Midden-Groningen geëvalueerd

Algemeen

HOOGEZAND – De regelingen voor minima in Midden-Groningen zijn op verzoek van de gemeenteraad geëvalueerd. Die heeft het college van B en W gevraagd om een plan van aanpak en dat gaat er ook komen.

Tijdens een informatiebijeenkomst is de gemeenteraad bijgepraat over de uitkomsten van het onderzoek en kort daarna heeft de raad het college gevraagd voor het zomerreces een plan van aanpak te maken. Een lange termijnvisie voor de bestrijding van armoede staat voor de tweede helft van 2024 in de planning. In het collegeprogramma 2022-2026 is dit een van de belangrijkste onderwerpen om ervoor te zorgen dat iedereen in de gemeente mee kan doen. De evaluatie is bedoeld om inzicht te krijgen in de invloed van het minimabeleid en hoeverre het huidige beleid de armoede onder inwoners vermindert. 

Significant APE heeft in opdracht van B en W dit onderzoek uitgevoerd van oktober 2023 tot en met februari 2024. Wat uitkomsten en aanbevelingen betreft zijn de meeste minimaregelingen ondergebracht op www.meedoenmiddengroningen.nl. Hier is inhoudelijke informatie te vinden en kunnen inwoners aanvragen indienen. Het bereik van de minimaregelingen blijkt bij huishoudens met kinderen goed te zijn, voor inwoners van 65 jaar en ouder is dat minder goed. De vindbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van de websites en de webwinkel laten in het algemeen te wensen over. 

Wethouder Evert Offereins: ,,Het beeld dat uit de evaluatie naar voren komt geeft aanleiding om zowel de regelingen als de manier waarop we deze onder de aandacht brengen nog eens goed tegen het licht te houden. Het is van groot belang dat iedereen hier kan meedoen in de samenleving. Deze regelingen zijn er niet voor niks. Als we duidelijke signalen krijgen hoe we inwoners daarmee beter kunnen helpen, pakken we deze handschoen zeker op.’’