Afbeelding

Midden-Groningen wil mensenhandel voorkomen en bestrijden

Algemeen

HOOGEZAND - Mensenhandel is een ernstige schending van mensenrechten met verstrekkende gevolgen voor de slachtoffers. Door medewerkers te trainen op het herkennen van signalen gaat de gemeente Midden-Groningen de strijd aan met deze bijna onzichtbare vorm van criminaliteit. 

In de beleidsnotitie Mensenhandel gemeente Midden-Groningen 2024-2026 en de daarbij behorende uitvoeringsagenda wordt concreet beschreven hoe de gemeente mensenhandel wil voorkomen en bestrijden en slachtoffers wil beschermen. De beleidsnotitie wordt deze maand ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Mensenhandel draait om uitbuiting. Daders gebruiken slachtoffers – door geweld en bedreiging, misleiding, of door misbruik van een kwetsbare positie – voor persoonlijk gewin. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel, waarvan seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting (bijvoorbeeld het inzetten van jongeren voor het dealen van drugs) de bekendste voorbeelden zijn. Mensenhandel vindt niet alleen plaats in de prostitutie, maar ook in sectoren zoals land- en tuinbouw, horeca, industrie en huishoudens. Slachtoffers zijn moeilijk te identificeren, omdat deze vorm van criminaliteit vaak verborgen blijft door angst, lage aangiftebereidheid en beperkte pakkans van daders. 

Iedere gemeente moet beleid hebben op het gebied van mensenhandel om slachtofferschap te voorkomen, slachtoffers beter in beeld te krijgen, hen de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben en de daders aanpakken en frustreren.
De komende jaren wil Midden-Groningen aan de slag met het voorkomen van slachtoffer- en daderschap, het herkennen, melden en monitoren van signalen, het bieden van passende slachtofferzorg en -opvang, het aanpakken van daders, het bevorderen van aandacht en deskundigheid en het stimuleren van samenwerking. Een van de manieren waarop de gemeente daar invulling aan gaat geven is door medewerkers te trainen in het herkennen van signalen van mensenhandel. Ook wordt nauw samengewerkt met het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen en de politie op regionaal niveau.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn roept iedereen op om alert te zijn op uitbuiting: ,,In onze gemeente wonen relatief veel kwetsbare inwoners door bijvoorbeeld armoede. Daarmee zijn ze ook makkelijker slachtoffer van mensenhandel, maar je ziet het vaak niet direct. Daarom roep ik iedereen op hier alert op te zijn en gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen om mensen uit een kwetsbare positie te helpen.’’