Voor het station in Hoogezand werd bij de grote vitrine stil gestaan bij de foto’s van het afvoeren van Joden naar de vernietigingskampen.
Voor het station in Hoogezand werd bij de grote vitrine stil gestaan bij de foto’s van het afvoeren van Joden naar de vernietigingskampen.

Alle dorpen in Midden-Groningen herdenken oorlogsslachtoffers

Algemeen

HOOGEZAND – In alle dorpen van de gemeente Midden-Groningen werden donderdagavond rond 20.00 uur de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners herdacht.

Dat gebeurde met toespraken, het voorlezen van gedichten en muziek. In alle dorpje was de achterliggende gedachte en uitgesproken opdracht dat we ‘nooit zullen vergeten’. In alle dorpen werden ook nadrukkelijk de schoolkinderen bij het herdenkingsgebeuren betrokken. Eerder al werd op de diverse basisscholen aandacht geschonken aan hetgeen er in de Tweede Wereldoorlog door Nazi-Duitsland voor leed was aangericht en de velen die werden omgebracht; of het nu ging om Joden die alleen omdat ze Jood waren werden weggevoerd naar concentratiekampen en daar veelal werden vergast, of omdat het verzetsmensen waren of gewoon onschuldige burgers die bij vergeldingsacties werden gedood.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn hield twee toespraken: de eerste bij het Joods Monument in Hoogezand, de tweede bij de herdenking in Harkstede. ,,Het is lastig voor te stellen hoe het is te leven in oorlogstijd. Het doet me pijn om te zien dat nog steeds veel mensen leven in oorlog en nog vele generaties zullen leven met oorlog. Dat is het thema van de herdenking dit jaar: ‘Leven met oorlog’. Het gaat over de impact die de oorlog heeft op ieders leven. Niet alleen van de mensen die het meemaken, maar ook vele generaties later. Je familiegeschiedenis beïnvloedt de manier waarop je in het leven staat’’, aldus de burgemeester bij het Joods monument. Hij ging in op het leed dat de Joodse inwoners van Hoogezand en Sappemeer in die jaren is aangedaan, haalde daar een paar individuele voorbeelden van aan, en hoe de oorlogsgevolgen vale jaren stempels hebben gedrukt op mensen, individueel zowel als gezinnen. De burgemeester: ,,Bijna iedere Nederlander heeft via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Over deze vreselijke geschiedenis praten, houdt herinneringen levend. Door deze herinneringen te delen, blijven we ons ook beseffen waar onverdraagzaamheid en haat toe kunnen leiden. Ook voor de volgende generaties.’’ 

In deze gemeente woonden voor de Tweede Wereldoorlog ongeveer 226 Joodse inwoners. Hiervan heeft ongeveer tien procent de oorlog overleefd. Bijna 200 Joodse inwoners uit de gemeente zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester: ,,In ons gemeentehuis, het Huis van Cultuur en Bestuur kun je nog tot eind mei een tentoonstelling bezoeken: ‘Zolang een naam wordt genoemd…’. Op deze tentoonstelling besteden we uitgebreid aandacht aan de Joodse inwoners in onze gemeente die niet terugkeerden uit de kampen. Het jongste slachtoffer, Bettje van Delft, was nog maar 10 maanden oud toen ze vermoord werd in Auschwitz. Zo jong, zo weerloos. De namen en de verhalen van Bettje en de andere Joodse slachtoffers uit onze gemeente worden genoemd en gedeeld via de nieuwe, digitale Verhalenkaart Struikelstenen Midden-Groningen. Zo noemen we steeds weer hun namen, want een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is.’’