Afbeelding

Dorpen in Midden-Groningen krijgen glasvezel

Algemeen

HOOGEZAND – De 21 dorpen in de gemeente Midden-Groningen krijgen komend jaar allemaal het glasvezelnet. Het bedrijf Glaspoort gaat de dorpen van glasvezel voorzien. 

Dat betekent dat inwoners van deze dorpen daarmee, als zij dat willen, kunnen worden aangesloten op glasvezel. Er zijn meerdere partijen die momenteel nagaan of er voldoende belangstelling is om glasvezel aan te bieden in bepaalde dorpen. Inwoners kunnen zelf een keuze maken tussen de beschikbare aanbieders van glasvezel. De gemeente is verplicht medewerking te verlenen aan alle bedrijven die glasvezel willen aanleggen binnen de dorpskernen van Midden-Groningen. 

De gemeente heeft zelf geen voorkeur welk bedrijf glasvezel aanlegt. Wel houdt de gemeente toezicht om mogelijke overlast voor inwoners te beperken. Het kan zijn dat een gebied meerdere keren opengebroken moet worden omdat verschillende partijen glasvezel aanleggen. De gemeente probeert dat in overleg met betrokken partijen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast stimuleert de gemeente de aanbieders om inwoners op een degelijke manier te informeren over de abonnementen en planning van de aanleg van glasvezel. Er zijn op dit moment meerdere bedrijven die glasvezel binnen de bebouwde kom van de dorpen willen aanleggen, of die daar al mee bezig zijn.

Glaspoort legt in 2023 in 21 dorpen van Midden-Groningen glasvezel aan binnen de bebouwde kom. Het gaat om Muntendam, Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Meeden, Meerwijck, Noordbroek, Overschild, Sappemeer Noord, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Tjuchem, Westerbroek, Wolfsbarge en Zuidbroek. Andere bedrijven in de markt zijn Delta Netwerk. ViberQ (van Rodin) en SKV. De aanleg van glasvezel binnen de bebouwde kom kan tot vragen leiden. 

Op de website www.midden-groningen.nl/aanleg-van-glasvezel-midden-groningen staat meer informatie en antwoord op de meest gestelde vragen over de aanleg van glasvezel. Wie een vraag heeft die er niet bij staat of overlast heeft die zij met de gemeente wil delen kan contact opnemen via willem.vanlaar@midden-groningen.nl.