De Molukse kerk in Foxhol, samenkomstplek van een hechte Molukse gemeenschap.
De Molukse kerk in Foxhol, samenkomstplek van een hechte Molukse gemeenschap.

Eerbetoon voor Molukse KNIL-soldaten en hun echtgenotes

Algemeen

HOOGEZAND – Op de begraafplaatsen in Hoogezand en Kropswolde krijgen graven van Molukse inwoners die behoren tot de eerste generatie Molukkers in Nederland een eigen monument c.q. gedenksteen, wat kan worden gezien als eerherstel.

Vijfentwintig graven van oud KNIL-soldaten en hun echtgenotes in Midden-Groningen krijgen, op verzoek van de Molukse gemeenschap, een historische bescherming. Daarmee draagt de gemeente bij aan eerherstel en erkenning van het leed en de achtergestelde positie die de eerste generatie Molukkers, meestal afkomstig uit Ambon, bij aankomst in Nederland in de jaren ’50 is aangedaan. De graven op begraafplaats De Stille Hof en begraafplaats Kropswolde worden vrijgesteld van het betalen van grafrechten en krijgen allen een messing plaquette, met daarop het KNIL-logo gegraveerd, bevestigd. Op de beide begraafplaatsen wordt een monument geplaatst: de grootste in Hoogezand, een iets kleinere in Kropswolde. 

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,Twee jaar geleden was ik bij een herdenkingsbijeenkomst van de Molukse gemeenschap in Foxhol. De graven van de eerste generatie zijn in slechte staat en dat deed mij erg veel. Zij hebben eind jaren ‘40 gestreden aan de kant van Nederland en nadat ze naar Nederland zijn gekomen, werden ze niet al te best gehuisvest en kregen de belofte dat ze binnen een jaar terug zouden kunnen naar een zelfstandige Molukken. En dat bleek allemaal niet zo te zijn. Wat we nu doen met de graven is ook een gebaar van erkenning en eerherstel.’’ Op de vraag of de Molukse gemeenschap hier blij mee is of dat er nog steeds gemengde gevoelens zijn antwoordt hij: ,,De Molukse gemeenschap is hier echt blij mee, maar de pijn blijft wel.’’ Op donderdag 25 april worden de twee monumenten met een grote ceremonie onthuld.