De gedenkplaat die nu in de Roerdompstraat aan een lantaarnpaal hangt.
De gedenkplaat die nu in de Roerdompstraat aan een lantaarnpaal hangt.

Herdenking 60 jaar Molukkers in Foxhol

Algemeen

FOXHOL - In Foxhol werd zaterdag een gedenkplaat aan de Roerdompstraat onthuld waarmee wordt herdacht dat 60 jaar geleden de Molukkers vanuit de Carel Coenraadpolder in Finsterwolde in Foxhol kwamen wonen. Burgemeester Hoogendoorn hield er toespraken waarbij ook werd aangekondigd dat de graven van de KNIL-militairen en hun partners die in Midden-Groningen zijn begraven uit eerbetoon een bijzondere status krijgen.

Op 21 december 1961 is de eerste generatie van de Molukse gemeenschap in Foxhol, vanuit de Carel Coenraadpolder, onder dwang naar Foxhol gebracht. Zestig jaar later, 23 april 2022, werd dat door de Molukse gemeenschap in Foxhol herdacht. De werkgroep Maluku Foxhol organiseerde de herdenking en met een tentoonstelling, verhalen, anekdotes, sprekers, theater, zang en traditionele dans gingen ze terug naar die tijd.

Burgemeester Hoogendoorn bij de onthulling: ,,De jarenlange huisvesting in de barakken was beschamend. Je zou denken dat de verhuizing naar een nieuwe woonwijk in Hoogezand dus een hele verbetering is. Het wooncomfort was inderdaad veel beter. Maar er was meer aan de hand. Het doel van deze verplichte verhuizing was dat Molukkers zouden integreren in de Nederlandse samenleving, want terugkeer naar een vrije Molukse staat was voor de Nederlandse regering ondenkbaar. In Foxhol wachtte hen een nieuwe toekomst. Een toekomst waarin ze hun cultuur behouden. Hun komst naar Foxhol voegt daar aan de samenleving kleur toe, letterlijk en figuurlijk. Dat is mooi en prijzenswaardig, zowel voor de Molukse als voor de Nederlandse dorpsbewoners. Maar voor de Molukkers blijft in die jaren het heimwee naar de Molukken knagen’’, aldus de burgemeester.