Afbeelding

Expositie over oorlogstijd in Slochteren in Woudbloem

Algemeen

WOUDBLOEM - Het noorden van Nederland is een unieke regio met een gezamenlijke geschiedenis van de periode 1940-1945. Het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland vertelt de bezoekers hierover: een aangrijpend verhaal in een moeilijke tijd. 

In de monumentale voormalige aardappelmeelfabriek De Woudbloem is momenteel een unieke en bijzondere expositie Oorlog en Bevrijding 1940-1945 ingericht over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in 1945. Er is een expositie met foto’s, verhalen en toelichting, voorwerpen en films over de gebeurtenissen in de provincie Groningen, belicht vanuit het noordelijke perspectief. In de presentaties is aandacht voor de gebeurtenissen tijdens de oorlog en de bevrijding van de regio, dorpen en polders in een gedeelte van de huidige gemeente Midden-Groningen, over het verzet, verzetsmensen en oorlogsslachtoffers, de rol van het vliegtuig, de betekenis van de radio in oorlogstijd, de vordering van kerkklokken en de voedselvoorziening.

Over de slachtoffers en de gevolgen van de April-meistaking in 1943 is een bijzonder presentatie ingericht met daarin het verhaal van ‘De drij van Woudbloem’. In de presentatie Groningen Oorlog en Verzet 1940-1945 wordt getoond hoe na hevige beschietingen en gevechten de geallieerden de provincie hebben bevrijd. Er zijn diverse oude filmjournalen te zien en speciaal voor deze expositie zijn een aantal nieuwe filmdocumentaires gemaakt waarin ooggetuigen hun verhaal vertellen van wat zij hebben meegemaakt tijdens de oorlogsjaren. Heel bijzonder is de nieuwe filmdocumentaire over ‘Wottertied, de inundatie van Groningen’. Hierin wordt getoond hoe door de bezetter een groot deel van de provincie Groningen onder water werd gezet in een poging de opmars van de geallieerden tegen te houden. Als extra informatie zijn over diverse onderwerpen readers gemaakt met daarin verhalen, foto’s en afbeeldingen van documenten uit verschillende archieven.

Aardappelmeelfabriek De Woudbloem is een industrieel gebouw met een belangrijke historie. Met de bouw werd rond 1904 begonnen. De fabriek staat op een plek waar veel vaarwegen samenkomen en was makkelijk bereikbaar voor de schepen met aardappelen. In het historische gebouw is nu een scheepvaartbedrijf gevestigd. De unieke erfgoedlocatie van de voormalige opslagloods is met het Pop-up theater en bioscoop momenteel in transitie naar cultureel centrum. Deze bijzondere plek wordt gebruikt voor diverse extra activiteiten. Aan de hand van het thema ‘Woudbloem viert de Bevrijding’ is er tijdens de expositie van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland van alles te beleven in en om de oude aardappelloods met een uitgebreid programma van muziek, theater, toneel en film. In deze bijzondere omgeving van authentiek, industrieel Gronings erfgoed in het hart van het prachtige natuurgebied ‘t Roegwold komen de verhalen tot leven.

In de Museumwinkel zijn boeken en dvd’s te koop over de periode oorlog en bevrijding en aan de leestafels kan men boeken en brochures inzien. De expositie Oorlog en Bevrijding 1940-1945 is tot en met 20 mei te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.