Posters aan bomen op de begraafplaats van de Koepelkerk.
Posters aan bomen op de begraafplaats van de Koepelkerk.

‘Mensen kunnen ook zelf meer doen op kerkhoven’

Algemeen

HOOGEZAND - De gemeente Midden-Groningen vond eerder ook al dat er iets schort aan het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaatsen. Daarom is ook een notitie opgesteld met nieuw beleid. Voor begraafplaatsen die niet tot de gemeentelijke behoren ligt dat allemaal wat moeilijker.

Na diverse meldingen verzorgde de gemeente nog een extra inhaalactie op het algemeen beheer en onderhoud. Wrevel is er ook bij bezoekers van niet-gemeentelijke begraafplaatsen zoals die rond de Koepelkerk in Sappemeer. Dat het daar wat moelijker ligt, blijkt ook uit pamfletten aan bomen: ‘Wilt u zelf alle overbodig geworden bloemen, bloemstukjes, bakjes en verpakkingen weer meenemen. Vanwege de kosten voor het afvoeren van afval zijn er geen afvalbakken meer op de begraafplaats’.

Over het onderhoud daar zegt Harma Bier, woordvoerder van de Stichting Bijzondere Begraafplaatsen: ,,De stichting heeft het beheer over zes voormalige kerkelijke begraafplaatsen. De gemeente heeft een paar jaar geleden haar bijdrage aan het onderhoud opgezegd. Deze begraafplaatsen worden door vrijwilligers onderhouden.” Bier zegt dat sinds het gewijzigde afvalsysteem van de gemeente alleen huishoudens afvalbakken langs de weg kunnen zetten. ,,Dat betekent dat het afvoeren van bijvoorbeeld plantenbakken en schoonmaakmiddelen te kostbaar is geworden voor de stichting. Wie met bloemen of plantenbak naar de begraafplaats komt kan toch ook de uitgebloeide bloemen of plantenbak meenemen naar huis? Ten tweede zijn nabestaanden verantwoordelijk voor onderhoud van het grafmonument, zij zijn rechthebbenden en niet de stichting. Die zorgt dat het gras gemaaid wordt en de hagen geknipt, daarvoor wordt 12,50 euro per jaar onderhoudsbijdrage per graf betaald.”

,,We roepen verzorgers van graven op om eens verder dan dat ene graf te kijken. Liggen er nog andere familieleden, zorg dan ook eens voor hun graf. Nog mooier zou het zijn als ze vrijwilliger worden en helpen het kerkhof netjes te houden’’, aldus Harma Bier.