Afbeelding

Dodenherdenking in Siddeburen

Algemeen

SIDDEBUREN - De jaarlijkse dodenherdenking in Siddeburen op zaterdag 4 mei begint met een samenkomst in de Hervormde Kerk. 

Daar wordt om 18.55 uur een herdenkingstoespraak gehouden door Anita Selen-Boonstra over de oorlogservaringen van haar familie. Zij is betrokken bij het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en kleindochter van Dirk Boonstra. Haar grootvader was tijdens de oorlog politieman in Grijpskerk. Hij werd naar een concentratiekamp gestuurd, omdat hij weigerde aan de Jodenvervolging mee te werken. Verder wordt er medewerking verleend door het koor Popkorn uit Siddeburen onder leiding van dirigente Judith Popken. Twee leerlingen van de beide basisscholen zullen een eigen gemaakt gedicht voordragen. 

Na een stille tocht naar het monument aan de Viskenijstraat volgt daar de dodenherdenking onder leiding van Grietje Steenhuizen-Niestijl. Zestien leerlingen van de beide basisscholen leggen bloemen bij het monument en volleybalvereniging Sivoc legt namens alle inwoners van Siddeburen een krans. Raadsleden Thorwald Vader en Liesbeth Lenting doen dit namens het gemeentebestuur van Midden-Groningen, Gerdine Kwebeman en Geanne Stol doen dat namens de beide Siddebuurster kerken. Aannsluitend krijgen nabestaanden, kerken, groepen, verenigingen en inwoners uit Siddeburen gelegenheid om bloemen te leggen. Een koperensemble van leden van Concordia zorgt voor de muzikale omlijsting. Voor belangstellenden die slecht ter been zijn staan stoelen klaar.