Plastic zakken niet te vroeg buiten zetten om ‘zwerfvuil’ te voorkomen.
Plastic zakken niet te vroeg buiten zetten om ‘zwerfvuil’ te voorkomen.

Gemeente: ,,Zet plastic zakken niet te vroeg op straat’’

Algemeen

HOOGEZAND – Er komen bij de gemeente Midden-Groningen steeds meer klachten dat inzamelzakken voor blik en plastic te vroeg buiten worden gezet. Volgens een woordvoerder ‘vaak al wel een paar dagen voor de inzameling’.

De gemeente vindt het niet erg als de zakken wat vroeger buiten worden gezet, zoals de avond ervoor, maar verzocht wordt dat na 21.00 uur te doen. Als de zakken er veel eerder staan of hangen, kunnen ze eerder wegwaaien en hebben dieren langer de tijd om erbij te komen. Om zwerfafval te voorkomen vraagt de gemeente iedereen om de zakken met verpakkingsafval (PMD) zoveel mogelijk op de inzamelingsdag zelf buiten te zetten en aan de daarvoor gemonteerde haken aan lantaarnpalen te hangen. ,,We zien ook steeds vaker dan mensen inzamelzakken aan iets anders hangen, zoals ondergrondse containers. De inzameling gaat alleen langs de route met de lantaarnpalen met haken die bij de gemeente aangevraagd zijn.’’  

Afval van verpakkingsmateriaal, zoals plastic of metalen verpakkingen of lege drankkartons, worden in Midden-Groningen verzameld in speciale zakken. De gemeente wil zo goed mogelijk afval scheiden aanmoedigen. Er is daarom gekozen om inzamelzakken te gebruiken voor het verpakkingsafval (PMD). Met succes, want van het verpakkingsafval dat in deze gemeente wordt ingezameld wordt niets afgekeurd. Uit ervaring en onderzoek blijkt dat er veel meer vervuiling is als het verpakkingsafval in containers wordt gegooid. De inzamelzakken kunnen gratis worden opgehaald op verschillende plekken in de gemeente. Een nadeel is dat ze sneller kunnen wegwaaien en dieren er gemakkelijker bij kunnen. Om dat te voorkomen, kan bij de gemeente een haak voor aan de lantaarnpaal worden aangevraagd. 

Wie in zijn of haar straat ook een haak wil kan dat bij de gemeente aanvragen via www.fixi.nl. Kies bij categorie van de melding voor ‘PMD-haak aanvragen’.