Een van de plekken waar de zakken netjes aan een lantaarnpaal hangen: de Thorbeckelaan in Hoogezand.
Een van de plekken waar de zakken netjes aan een lantaarnpaal hangen: de Thorbeckelaan in Hoogezand.

Lantaarnpaalhaken voor plastic blijken succes in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Het in november gestarte aanbrengen van ringen met haken om lantaarnpalen in Hoogezand en Sappemeer blijkt daar waar ze hangen een succes. Eerder al was de proef in Kolham met lantaarnpaalhaken voor zakken met verpakkingsafval succesvol afgesloten en daarom werd dat, waar bewoners dat wilden, voor de hele gemeente Midden-Groningen ingevoerd.

Na de geslaagde proef in Kolham liet wethouder Peter Verschuren al weten: ,,Er is minder zwerfafval omdat de zakken met verpakkingsafval niet meer wegwaaien en dieren ze moeilijker open kunnen maken. Ook het werk van onze medewerkers wordt er gemakkelijker van. Doordat de zakken hoger hangen is sneller duidelijk of er restafval tussen het verpakkingsafval zit. Heel mooi is ook dat het initiatief om met haken te gaan werken vanuit het dorp kwam en vrijwilligers ze geplaatst hebben.”

Nu hangen ze dus in heel Midden-Groningen. De ringen met haken voor de lantaarnpalen kunnen gratis worden aangevraagd. Binnen twee weken na de start had de gemeente al meer dan 300 verzoeken ontvangen. Alle aanvragen worden beoordeeld op een aantal criteria. Zo moet op de gewenste plek een lantaarnpaal staan om de haak aan te kunnen bevestigen. Er wordt gekozen voor de lantaarnpaal die het beste past in de inzamelroute. Bij meerdere aanvragen uit één straat wordt gekeken naar de beste plek voor de haak.