Wethouder Verschuren hangt een lantaarnpaalhaak op in Kolham.
Wethouder Verschuren hangt een lantaarnpaalhaak op in Kolham.

Lantaarnpaalhaken voor plastic nu voor heel Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Een proef in Kolham met lantaarnpaalhaken voor zakken met verpakkingsafval is succesvol afgesloten. Enkele maanden lang zijn daar drie verschillende haken uitgetest. Dat bleek zo’n succes dat één zo’n haak nu voor de hele gemeente beschikbaar is. Zaterdag startte wethouder Peter Verschuren met het vervangen van de niet gekozen haken door de haak die als beste uit de bus kwam.

Zowel de gemeente Midden-Groningen als Vereniging Dorpsbelangen Kolham is erg positief over de proef. Wethouder Verschuren: ,,Er is minder zwerfafval in het dorp omdat de zakken met verpakkingsafval niet meer wegwaaien en dieren ze moeilijker open kunnen maken. Ook het werk van onze medewerkers wordt er gemakkelijker door. Doordat de zakken hoger hangen, is sneller duidelijk of er restafval tussen het verpakkingsafval zit. Heel mooi is ook dat het initiatief om met haken te gaan werken vanuit het dorp kwam en vrijwilligers ze geplaatst hebben.”

Door het succes in Kolham kunnen nu in heel Midden-Groningen gratis lantaarnpaalhaken aangevraagd worden. En daar is behoefte aan. In twee weken tijd heeft de gemeente al meer dan 300 verzoeken ontvangen. Alle aanvragen worden beoordeeld op een aantal criteria. Zo moet op de gewenste plek een lantaarnpaal staan om de haak aan te kunnen bevestigen. Er wordt gekozen voor de lantaarnpaal die het best past in de inzamelroute.

Er komen geen haken op plekken waar de opgehangen zakken de vrije doorgang belemmeren of schade kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld bij geparkeerde auto’s. Bij meerdere aanvragen uit één straat wordt gekeken naar de beste plek voor de haak.

Men kan een PMD-haak aanvragen door een melding te maken in de Fixi-app of via www.fixi.nl/midden-groningen. In Fixi kan vervolgens de locatie op de kaart en de categorie ‘aanvraag PMD-haak’ gekozen worden. Vul daarna contactgegevens in onder ‘Mijn gegevens’. Na de beoordeling van de aanvraag volgt contact om de mogelijkheden te bespreken.