De onderscheiden Midden-Groningers met burgemeester Hoogendoorn. (foto: gemeente Midden-Groningen/Venema Media)
De onderscheiden Midden-Groningers met burgemeester Hoogendoorn. (foto: gemeente Midden-Groningen/Venema Media)

Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen heeft vrijdag tien inwoners koninklijk mogen onderscheiden in het kader van de jaarlijkse lintjesregen. Acht personen werden benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter Molter uit Borgercompagnie, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, zet zich vanaf 2003 actief in voor Stichting MMC (Met Meer Cultuur). Hij heeft de afgelopen 20 jaar de regio op cultureel vlak een stuk interessanter gemaakt. Ook doet hij vanuit een intrinsieke drijfveer al het mogelijke om voor iedereen behulpzaam te zijn en kansen te bieden aan diegenen die deze niet vanzelfsprekend krijgen. Hij doet dat altijd vrijwillig en met een warme glimlach. 

Die onderscheiding kreeg ook Brigit van Adrichem-van Adrichem uit Noordbroek. Zij is vanaf 1993 vrijwilliger bij volleybalvereniging ZUVOC, waar ze verschillende functies heeft gehad, onder meer als voorzitter. Daarnaast heeft ze de jeugdtak van de vereniging opgebouwd waar zij als trainer en scheidsrechter nog wekelijks enkele uren maakt. Ze is ook voorzitter van de Stichting Jeugdactiviteiten Noordbroek en sinds 2005 begeleidt ze kwetsbare personen op individueel niveau en is ze vrijwilliger bij de Ondernemersvereniging van Noordbroek. 

Geertje Douma-Noordman uit Sappemeer is ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij doet al sinds 1959 vrijwilligerswerk en op haar 77e is ze nog steeds actief voor korbalvereniging KV Goorecht. Vanaf heeft vanaf de oprichting vele jaren in het bestuur gezeten en ze was leider van de schoonmaak- en onderhoudsploeg. Tot op de dag van vandaag is zij nog steeds het aanspreekpunt voor de zaal- en veldcompetitie. 

Berend de Jonge uit Hoogezand is sinds 1998 vrijwilliger en bestuurslid van voetbalvereniging Hoogezand en was (jeugd) leider en coördinator bij de jongste jeugd. Sinds 2003 is hij ook zeer betrokken bij Stichting Omloop90, een vereniging voor mensen met een hartprobleem en/of andere chronische aandoeningen. Hij was daar geruime tijd actief als voorzitter en lid van de activiteitencommissie.

Klaas de Vries uit Westerbroek kreeg de onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk sinds 1988. Hij is al jaren betrokken bij Stichting Dorsgarnituur Marne-Halfambt, dat zich inzet om de traditionele manier van graan oogsten en graan dorsen te laten zien op evenementen. Sinds 1999 is hij actief voor de Hervormde gemeente Westerbroek.

Een onderscheiding ging ook naar Jannes Ramaker uit Sappemeer. Hij zet zich vanaf 1993 actief in, eerst als mantelzorger en vanaf 2003 als voorzitter bij Wijkcentrum ‘t Spinneweb. Hij is een bevlogen vrijwilliger die zich de afgelopen 20 jaar met ziel en zaligheid heeft ingezet als vrijwilliger van de buurt- en Speeltuinvereniging Prinses Margrietpark. Sinds 2020 is hij daarnaast ook secretaris van de Bewonerscommissie Margrietpark.

Gea Ramaker-Hulshof uit Sappemeer werd eveneens Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is al ruim 20 jaar actief als vrijwilligster bij het Wijkcentrum ‘t Spinneweb. Zij is vrijwillig (sociaal) beheerster van het wijkcentrum en is hierbij verantwoordelijk voor alles wat erbij komt kijken om het wijkcentrum draaiende te houden.

Bé van der Tuuk uit Hoogezand, de volgende in de lintjesrij, zet zich al 58 jaar actief in als vrijwilliger. Hij was ruim 28 jaar de secretaris van amateur Toneelvereniging Con-Amore en voor de bewonersvereniging De Reensche compagnie bekleedde hij vanaf 2012 functies van secretaris en voorzitter.