Jan Bos met zijn echtgenote en de burgemeester na het opspelden van de ridderorde. (foto: gemeente Midden-Groningen/Venema Media)
Jan Bos met zijn echtgenote en de burgemeester na het opspelden van de ridderorde. (foto: gemeente Midden-Groningen/Venema Media)

Ridderorde voor journalist Jan Bos

Algemeen

HOOGEZAND – Journalist Jan Bos, redacteur van De Regiokrant, is vrijdagochtend in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De onderscheiding werd hem opgespeld door burgemeester Adriaan Hoogendoorn. Bos is ruim veertig jaar de redacteur van De Regiokrant. Burgemeester Hoogendoorn: ,,De heer Bos zet zich al 40 jaar, sinds 1983, in voor de Regiokrant. Hij is als enige schrijvende journalist het hart en het geweten van de Regiokrant. Zijn inzet voor deze krant overschrijdt vele malen wat van gewone journalisten mag worden verwacht. Hij weet op zeer begrijpelijke toon en taal alle mensen van Midden-Groningen te bereiken en de krant te vullen met voor elk wat wils. En dat is in een zo diverse samenleving als die van Midden-Groningen een hele prestatie.’’ 

Bos kreeg de onderscheiding tevens voor zijn nu al 12 jaar durende voorzitterschap van de volkstuinvereniging in Hoogezand. Hoogendoorn: ,, In 2015 had een uitvaartorganisatie het plan ten westen van het volkstuinencomplex een crematorium te gaan bouwen met een strooiveld pal naast de tuinen. Dankzij de inspanningen van de heer Bos werden de plannen geannuleerd. Hij is auteur van de driewekelijkse nieuwsbrief en verzorgt jaarlijks het Mousblad. Hij zorgt dat de leden hun tuinen goed onderhouden, coördineert en gebreken aan de schuurtjes van iedere tuin hertellen en verzorgt de aanschaf van materialen voor het complex. Ook bemiddelt hij in conflictsituaties, die dan vrijwel altijd worden opgelost. Ik ben daar op zijn uitnodiging een keer geweest, samen met mijn vrouw en het ziet er keurig uit.’’