Burgemeester Hoogendoorn en kinderburgemeester Belinay Babuscu staan op het punt samen de vlag te hijsen.
Burgemeester Hoogendoorn en kinderburgemeester Belinay Babuscu staan op het punt samen de vlag te hijsen.

Midden-Groningen herdenkt 79 jaar bevrijding

Algemeen

HOOGEZAND - De vrijheid blijven gedenken. Dat is de achterliggende gedachte achter het hijsen van de Nederlandse vlag zaterdagmorgen voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.

De vlag werd gehesen door burgemeester Adriaan Hoogendoorn en kinderburgemeester Belinay Babuscu. Daarmee laten de burgemeester en kinderburgemeester zien dat de samenleving in Midden-Groningen dankbaar is voor de bevrijding door de Canadezen en Polen, precies 79 jaar geleden. Burgemeester Hoogendoorn: ,,Belinay en ik hebben samen de Nederlandse vlag gehesen om ook dit jaar weer de bevrijding van onze gemeente te herdenken. In deze tijd waarin oorlogsgeweld weer in alle hevigheid oplaait besef je extra de waarde van vrede en vrijheid, waarvan wij in Nederland nu al bijna 80 jaar mogen genieten. Onze gedachten gaan uit naar de mensen nu in oorlogsgebieden en we leven met hen mee. In het bijzonder denken we ook aan de Oekraïense vluchtelingen in ons midden.’’ 

De verschillende dorpen van het huidige Midden-Groningen zijn 79 jaar geleden tussen 13 en 20 april bevrijd. Daarom hangt deze hele periode de Nederlandse vlag voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Op 13 april zijn delen van Hoogezand en Sappemeer bevrijd, op 14 april Muntendam, Meeden, Zuidbroek, Noordbroek en Slochteren en vanaf 15 april de andere dorpen van Midden-Groningen, met tot slot op 20 april Siddeburen. Hoogezand, Sappemeer en Slochteren zijn bevrijd door Canadezen, Meeden, Muntendam, Zuidbroek en Noordbroek door Polen. Siddeburen was in eerste instantie al op 15 april bevrijd door Canadezen, maar kwam later weer onder vuur te liggen, waarna het op 20 april opnieuw werd bevrijd door Poolse militairen.