An de Vries krijgt de ridderorde opgespeld door burgemeester Hoogendoorn.
An de Vries krijgt de ridderorde opgespeld door burgemeester Hoogendoorn.

Ridderorde voor An de Vries

Algemeen

HOOGEZAND – An de Vries-Bots uit Hoogezand is vrijdagochtend tijdens de jaarlijkse lintjesregen rond Koningsdag,  benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De versierelen werden haar in het Kielzog in Hoogezand opgespeld door burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen. An is sinds 1985 actief als zelfstandig apotheker. Een van haar speerpunten was de medicijnbewaking: niet alleen binnen de eerste-lijn, maar ook in de overdracht van tweede-naar eerste-lijn. Met name essentieel omdat steeds beter bekend werd en wordt hoe enzymsystemen medicijnen verwerken en daarbij op elkaar inwerken. In deze ingewikkelde materie heeft zij een sturende rol gepeeld. Ook bij de invoering van en de transitie naar de nieuwe antistollingsmiddelen liep zij voorop met name ten aanzien van de bijscholing van apotheekmedewerkers in de bredere context die zij initieerde. 

Van 2000 tot 2022 was ze vrijwilliger bij de Groninger Apotheken Vereniging. Zij fungeerde als lid van diverse interdisciplinaire gesprekstafels, onder andere over medicatiebewaking en de introductie van nieuwe antistollingsmiddelen. Zij zette zich in voor het maken van afspraken over de introductie en dosering daarvan. Zij was lid van de commissie medicatieoverdracht, om de overdracht van ziekenhuis naar apotheek te optimaliseren. Ook droeg zij haar kennis over antistolling over aan haar collega’s.