De aanwezigen staan stil bij de herinneringen aan de Jodentreinen die Hoogezand passeerden.
De aanwezigen staan stil bij de herinneringen aan de Jodentreinen die Hoogezand passeerden.

Tastbare herinneringen aan passerende Jodentreinen in Hoogezand

Algemeen

HOOGEZAND – Bij de herdenking van de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Midden-Groningen, zaterdagavond in Hoogezand, werd ook stilgestaan bij het gedenkteken voor hen die het station in de treinen vanaf 1942 passeerden naar een voor hen op dat moment onbekende bestemming. 

Vanuit de (goederen)treinen met Joden die in die tijd met grote regelmaat langs kwamen, met daarin ook inwoners van Hoogezand en Sappemeer, werden op het moment dat deze mensen hun vertrouwde woonplaats voorbij gingen niet zelden briefjes uit de trein gegooid. Die werden vaak gevonden door inwoners en een aantal zijn ook bewaard gebleven. Enkelen daarvan zijn in de fotocollage met briefjes en foto’s voor het station ondergebracht, als stille getuigen van wat er nu ruim 80 jaar gelden gebeurde. Daarbij staat in het Duits de tekst: ‘Deportatietreinen van Kamp Westerbork via Hooghalen, Assen, Onnen, Haren, Kropswolde, Martenshoek, Hoogezand, Sappemeer/oost, Zuidbroek, Scheemda, Winschoten, Nieuweschans, Bunde, Weener, Leer…’  

De Joden gingen door naar vernietigingskampen zoals Auschwitz en Sobibor, onder wie ook het gezin van Heiman Bollegraaf en zijn schoonmoeder. Bollegraaf was keurmeester, geboren in Slochteren in 1896. Hij werd vermoord in Auschwitz in augustus 1942. Zijn vrouw, Fogelina Bollegraaf-Nijveen, geboren in Kiel-Windeweer in 1909, werd vermoord in concentratiekamp Sobibor in maart 1943. Gelijktijdig werden daar in Sobibor ook hun 10-jarige dochter Roelfien Bollegraaf, de 7 jaar oude Levie Simon Bollegraaf en schoonmoeder Roelfien Nijveen-Bollegraaf, de moeder van Fogelina, vermoord.