Het stedelijk gebied van Hoogezand, waar de leefbaarheid verbeterd gaat worden.
Het stedelijk gebied van Hoogezand, waar de leefbaarheid verbeterd gaat worden.

Leefbaarheid in Hoogezand en Sappemeer wordt verbeterd

Algemeen

HOOGEZAND – Er moet een betere toekomst komen voor Hoogezand en Sappemeer en dan met name op het gebied van leefbaarheid. De provincie en de Groningse gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid in plaatsen die een regionale centrumfunctie hebben onder druk staat.

Ook het stedelijk gebied van Hoogezand en Sapemeer horen daarbij. Daarom wordt de komende jaren geïnvesteerd om de betreffende regiocentra flink te verbeteren, met als doel het versterken van welvaart en welzijn. Adviesbureau KAW heeft de problemen in de kernen en kansen voor een betere toekomst in beeld gebracht. De rapportage hierover is maandag gepubliceerd en ook is de aftrap gegeven voor het vervolg, in aanwezigheid van onder andere minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gedeputeerde Tjeerd van Dekken.De betreffende kernen hebben een belangrijke functie voor de eigen inwoners en omliggende dorpen op het gebied van bereikbaarheid, onderwijs, zorg, werk en wonen. 

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: ,,Regiocentra zijn cruciaal voor de leefbaarheid. We willen er alles aan doen om deze steden en dorpen nieuw elan en perspectief te bieden. Dit geeft een verbetering voor zowel het betreffende centrum, als het verzorgingsgebied en daarmee de hele provincie Groningen.’’ In de nu vastgestelde regiocentra zijn er opgaven op het gebied van de kwaliteit van de woningen en andere gebouwen, de openbare ruimte, entrees, centrumgebieden en bedrijventerreinen. Daarbij is er vaak te weinig groen en water en sluit de huisvesting van winkels en voorzieningen niet meer aan bij de wensen van tegenwoordig. Investeren in deze leefomgeving is cruciaal voor het versterken van de brede welvaart. Ook zijn investeringen nodig voor sociale samenhang en samenlevingskwaliteit en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.