De locatie van de Ruiterse Pijp anno zomer 2016. (foto: archief Wim A.H. Rozema)
De locatie van de Ruiterse Pijp anno zomer 2016. (foto: archief Wim A.H. Rozema)

Historische Vereniging op de Ruiterse Pijp in Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER - Het bestuur van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. hield zondag haar traditionele Nijjoarsveziede, deze keer in een tot de laatste plaats bezet restaurant De Gouden Zon in Sappemeer.

De aanwezigen konden genieten van koffie en thee met nieuwjaarsgebak en daarna een advocaatje met slagroom of boerenjongens. De muzikale omlijsting werd verzorgd door toetsenist Chris Kleine. In zijn openingstoespraak gaf voorzitter Jan Knip een overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar. Ook blikte hij vooruit op wat de vereniging dit jaar van plan is. Halverwege de bijeenkomst was er een voordracht door de secretaris, Wim A.H. Rozema. In de afgelopen 32 jaar hield de vereniging op verschillende historisch interessante plekken bijeenkomsten: de Borg Welgelegen, het voormalig terrein Hooites-Beukema (nu Voor Anker), Dansschool Van der Vlag (vroeger Armenhuis) en muziekcafé De Tibbe, bij de vroegere groentenveiling. 

Rozema gaf van al deze plekken historische wetenswaardigheden, zo ook van de locatie van De Gouden Zon op het kruispunt Noorderstraat (vroeger Winschoterdiep)-Noordbroeksterstraat (vroeger Jagerswijk). In 1740 begon Jan van Delden dit restaurant als herberg en tolhuis, met naast de herberg een tolboom. De gelagkamer was op de bovenverdieping. Vroeger lag hier een brug, de Ruiterse Pijp, genoemd naar de daar wonende dames De Ruiter, bijgenaamd de lachende juffers, vanwege hun vreemde manier van giechelen. Zo ontstond de naam Ruiterse Pijp, de til (de brug) over de Jagerswijk, waar de schuiten richting Noordbroek onder door konden varen. Tot slot besteedde Rozema aandacht aan de tegenover gelegen voormalige distilleerderij van de Jenever- en Brandewijnfabriek Sappemeer, De Vlijt, gebouwd in 1839 en de fabrieksgebouwen en de stroloodsen van de papier- en strokartonfabriek van voorheen W.A. Scholten, de ‘Oosterse Fabriek’, thans Eska Graphic Board BV.