Voorzitter Jan Knip (links) bedankt Nick Kieft voor zijn enthousiast gebrachte lezing. (foto: Wim A.H. Rozema)
Voorzitter Jan Knip (links) bedankt Nick Kieft voor zijn enthousiast gebrachte lezing. (foto: Wim A.H. Rozema)

De Amsterdamse School in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – De Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. organiseerde ter afsluiting van haar activiteiten van 2023 een zeer bijzondere lezing in Hotel Faber: ‘De Amsterdamse School in Groningen’.

Als inleider voor dit speciale onderwerp was historicus Nick Kieft uit Stootshorn/Noordbroek uitgenodigd. Hij is bij de vereniging geen onbekende: een aantal keren al gaf hij voor een volle zaal zeer boeiende lezingen. In 2021 hield Kieft, op verzoek van de secretaris van de vereniging, de zesde Jaap Westerdieplezing in het Kielzog en dit voorjaar nog presenteerde hij zijn boek Stootshorn, Van Plaggenhut tot Landhuis

Kieft nam in zijn lezing de aanwezigen mee in de rijke geschiedenis van de architectuurstroming De Amsterdamse School. Naast mooie voorbeelden op groot scherm lichtte hij ook verrassende details toe, waar men vaak achteloos aan voorbij loopt. Uiteraard was er ruime aandacht voor panden met kenmerken van de Amsterdamse School in de gemeente Midden-Groningen, zoals in Sappemeer, Martenshoek en het Oosterpark. Verenigingsvoorzitter Jan Knip sprak in zijn slotwoord dan ook grote waardering uit voor de boeiende manier waarop historicus en rasverteller Kieft dit onderwerp behandelde.