Leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen in de omgeving bekijken met de burgemeester de namen op de stenen.
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen in de omgeving bekijken met de burgemeester de namen op de stenen.

Stolpersteine voor Joodse slachtoffers in Slochteren

Algemeen

SLOCHTEREN – In dorpen van de voormalige gemeente Slochteren werden vrijdagmiddag herdenkingsstenen de zogenaamde Stolpersteine gelegd voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners door het Naziregime gevangen werden genomen, weggevoerd naar de concentratiekampen en daar vermoord.

In totaal werden 32 struikelstenen gelegd op negen adressen in Slochteren, Schildwolde, Siddeburen en Kolham. In Hellum werden vorig jaar al twaalf struikelstenen gelegd op twee adressen. Eerder werden al struikelstenen gelegd in Foxhol en Hellum, Sappemeer, Foxham, Martenshoek en Hoogezand. Volgend jaar zullen nog twee keer stenen worden gelegd in Hoogezand. Dan zijn in deze gemeente voor alle Joodse slachtoffers struikelstenen gelegd. De stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen is daar dan bijna zes jaar mee bezig geweest. 

Vrijdagmiddag werd aan de legging aan de ’s Gravenschanslaan in Slochteren een officieel tintje gegeven. Eerst was er een bijeenkomst in de kerk, waar diverse sprekers over de Jodenvervolging en de achtergronden van de slachtoffers het woord voerden, evenals burgemeester Adriaan Hoogendoorn, die ook inging op de huidige brandhaarden in de wereld. In het huis aan de ’s Gravenschanslaan in Slochteren woonde het gezin van Heiman Bollegraaf en zijn schoonmoeder. Bollegraaf was keurmeester, geboren in Slochteren in 1896. Hij werd vermoord in Auschwitz in augustus 1942. Zijn vrouw, Fogelina Bollegraaf-Nijveen, geboren in Kielwindeweer in 1909, werd vermoord in concentratiekamp Sobibor in maart 1943. Gelijktijdig werden daar in Sobibor ook dochter Roelfien Bollegraaf, 10 jaar oud, vermoord, evenals zoon Levie Simon Bollegraaf, 7 jaar en schoonmoeder Roelfien Nijveen-Bollegraaf, de moeder van Fogelina, geboren in 1868. 

Na de onthulling van de stenen droegen leerlingen van enkele basisscholen korte gedichten voor.