De aanwezigen konden tijdens de Groninger Dorpendag met elkaar van gedachten wisselen over de toekomst. (foto: Eloïse Marissen)
De aanwezigen konden tijdens de Groninger Dorpendag met elkaar van gedachten wisselen over de toekomst. (foto: Eloïse Marissen)

Groninger dorpen kijken vooruit met ‘Nij Begun’

Algemeen

FROOMBOSCH - Nij Begun, de reactie van het kabinet op de parlementaire enquête gaswinning, stond centraal tijdens de jaarlijkse Groninger Dorpendag in dorpshuis De Ruyten in Froombosch. 

Een programma, met goede voorbeelden uit de praktijk van dorpen en buurt- en dorpshuizen, bleek prima input voor het panelgesprek in het tweede deel van de middag. Het 125-koppige publiek, bestaande uit leden van Groninger Dorpen (bestuurders van dorpsverenigingen, buurt- en dorpshuizen), vertegenwoordigers van de overheid en andere organisaties, keerden geïnformeerd en geïnspireerd huiswaarts. 

Na het welkom door dagvoorzitter Jaap Jepma gaf directeur Hielke Westra een korte introductie over hoe het programma tot stand was gekomen, opgebouwd rondom de ideeën die Groninger Dorpen afgelopen halfjaar bij leden heeft opgehaald met betrekking tot de bestemming van de middelen van Nij Begun. Hierna werden aan de hand van filmpjes en foto’s vijf dorpsverhalen verteld door betrokken en actieve mensen uit Garmerwolde, Middelstum, Thesinge, Eenrum en Garnwerd en omgeving, waarbij veel energie, inzet en motivatie aan de dag werd gelegd. De zaal kon in gesprek met een panel bestaande uit gedeputeerde Tjeerd van Dekken van de provincie Groningen, Henk Nijboer, kwartiermaker sociale agenda Nij Begun en burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen. Zij deelden duidelijk de behoefte vanuit de dorpen om ‘niet weer opnieuw’ te beginnen en ook het belang om toekomstperspectief te bieden aan bestaande en succesvolle bewonersinitiatieven en voorzieningen in dorpen via structurele financiering. Wellicht kan het mogelijk gemaakt worden vanuit de middelen van Nij Begun. Die suggestie werd met applaus ontvangen. 

Streven naar een eigen streefbeeld van deze regio in plaats van naar een landelijk gemiddelde, maatwerk bieden, gebiedsgericht werken, benutten van bestaande organisaties in plaats van nieuwe organisaties optuigen, toegankelijk en geoormerkte subsidies per dorp waren nog enkele aanvullende suggesties vanuit de zaal. Kortom, veel bijval voor de wens van dorpen om de basis op orde te brengen, óók vanuit aandacht en waardering voor bestaande initiatieven en inzet van vrijwilligers in dorpen. 

Manifest
Groninger Dorpen heeft deze boodschap samengevat in het manifest ‘SOAMEN VEUROET met Nij Begun’ en aangevuld met vijf gebundelde wensen. Het manifest werd aan het eind van de middag door voorzitter Gerda Steenhuis uitgereikt aan de panelleden. De wensen zijn ruimte voor uitgewerkte toekomstplannen, toekomstbestendige en duurzame buurt- en dorpshuizen,  constructieve afspraken met samenwerkingspartners (zoals gemeenten), ondersteuning van cruciale functies in de dorpen en toegankelijkheid van budgetten.

De volledige tekst van het manifest is te vinden op www.groningerdorpen.nl.