Het nieuwe provinciebestuur presenteert zich in het provinciehuis. (foto: provincie Groningen)
Het nieuwe provinciebestuur presenteert zich in het provinciehuis. (foto: provincie Groningen)

Nieuw provinciebestuur zet in op brede welvaart in Groningen

Algemeen

GRONINGEN - De provincie Groningen wil de komende vier jaar werken aan de verbetering van de brede welvaart voor haar inwoners. Dat is duidelijk geworden tijdens de presentatie van het coalitie-akkoord Veur Mekoar van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang in het provinciehuis

De coalitiepartijen willen met een verbindende, duidelijke, eerlijke en oprechte stijl van besturen werken aan de verbetering van de brede welvaart en zo het vertrouwen in de overheid te herstellen. Hiervoor is een intensief gesprek met de samenleving nodig waar, bij het maken van plannen, de Groningers en de unieke identiteit van de provincie centraal staan. ,,Wij plaatsen de belangen van onze inwoners voorop. Ook als we onze verantwoordelijkheden nemen bij landelijke opgaven in de landbouw, natuur, energie, mobiliteit en gezondheid. Verandering heeft alleen kans van slagen als ze gedragen en beleefd wordt door verreweg de meeste Groningers’’, aldus de coalitie.

Er zal worden geïnvesteerd in gemeenschappen. ,,Een dorpshuis, winkel, bushalte, basisschool, en een rijk verenigingsleven betekenen ontzettend veel voor hoe inwoners hun gemeenschap beleven en er toekomstperspectief in zien.’’ Daarnaast wordt ingezet op het regionale centrabeleid, waarin plannen worden gemaakt voor de leefbaarheid van de kleine steden en kernen die een centrumfunctie vervullen in de provincie. ,,Daarbij vinden wij dat elke Groninger recht heeft op een goede, veilige en betaalbare woning die past bij iedere levensfase en in een omgeving die aansluit bij ieders wensen. Wij zetten ons in voor een goede bereikbaarheid van Stad én Ommeland. Reizen moet veilig, vlot en betaalbaar kunnen. Of dat nu met het openbaar vervoer, de auto of de fiets is.’’

De parlementaire enquêtecommissie Gaswinning Groningen heeft haarfijn blootgelegd hoe enerzijds het sturen op geld verdienen en anderzijds de kosten beheersbaar houden hebben geleid tot een onhoudbare situatie in de provincie. De coalitie gaat zich samen met de gemeenten en inwoners inzetten voor écht een ‘nij begun’. Hierbij staat een integrale en gebiedsgerichte aanpak centraal, waarin wordt gewerkt vanuit vertrouwen in de burger en oplossingsgericht denken. Het doel moet zijn dat het gebied, de woningen en de mensen er daadwerkelijk mee geholpen zijn.

Omdat Groningen een landbouwprovincie is en blijft moet een integrale aanpak ontwikkeld worden voor een transitie in het landelijk gebied, voor zowel het herstellen en versterken van natuur als de vastgelopen vergunningverlening (denk bijvoorbeeld aan PAS-melders en interimmers). De provincie wil gebiedsgericht komen tot maatregelen als antwoord op de juridische en ecologische uitdagingen. Daarbij is draagvlak van de grondeigenaren van groot belang. Gedwongen onteigening om nieuwe natuur te ontwikkelen of stikstof- of broeikasuitstoot te verminderen is wat het nieuwe provinciebestuur betreft niet aan de orde. Verder wordt werk gemaakt van een nieuwe economische visie met aandacht voor de ontwikkeling en groei van de agrarische sector, vrijetijdseconomie, health-sector, innovatieve en groene industrie, maakindustrie, gezondheid, transport, industrieterreinen en winkelkernen. Investeren in de vrijetijdseconomie draagt bovendien bij aan de werkgelegenheid en leefbaarheid van Groningers. 

Tot slot wordt Groningen Airport Eelde gezien als een belangrijke voorziening voor de provincie en een aanvullend onderdeel van de infrastructuur. De komende jaren wordt het vliegveld ondersteund met het aandeel van de provincie Groningen in de NEDAB-subsidie (Niet Economische Diensten van Algemeen Belang).

Het nieuwe provinciebestuur zal worden gevormd door  Henk Emmens (BBB), Tjeerd van Dekken (PvdA), Johan Hamster (ChristenUnie), Bram Schmaal (Groninger Belang) en Susan Top (partijloos). Het is voor het eerst dat een partijloze gedeputeerde in het college plaatsneemt.