De kerk loopt vol terwijl het projectkoor zich voorbereidt op de uitvoering van The Armed Man. (eigen foto)
De kerk loopt vol terwijl het projectkoor zich voorbereidt op de uitvoering van The Armed Man. (eigen foto)

600 bezoekers bij 4 mei-concerten in Sappemeer

Algemeen

SAPPEMEER - Zo’n 600 mensen kwamen zaterdag naar de monumentale Sint Willibrorduskerk in Sappemeer om te luisteren naar een van de twee uitvoeringen van het indrukwekkende muziekstuk The Armed Man, een mis voor vrede

Uitvoerenden waren het projectkoor Midden-Groningen en orkest Bragi onder leiding van dirigent Wim van de Laar. De muziek werd ondersteund door de bijbehorende film die boven de hoofden van de 130 musici geprojecteerd werd.
De enorme dynamische omvang van dit stuk uit 1999, van fluisterzacht gesproken tot echt alle registers open van koor en orkest, mét al het koper en zeer uitgebreid slagwerk, kwam in het 151 jaar oude gebouw goed tot zijn recht. Voor deel twee van The Armed Man waren imams uit Hoogezand en uit Veendam bereid gevonden om mee te werken. Het publiek was muisstil toen hun oproep tot het gebed vanaf het balkon in de kerk klonk. 

Veel indruk maakten ook de dertig mannen van het koor toen zij eenstemmig, krachtig en vol overtuiging een deel zongen en in een ander deel werd het slagveld muzikaal verbeeld. Dat begon met krijgshaftige trompetten en gezang, maar eindigde in griezelige stilte. Het scherm ging op zwart, in de donkere kerk werd een kaars aangestoken en uit een eenzame trompet klonk The Last Post. In het slotdeel gingen alle registers open en werd de bevrijding bezongen. Na een plotselinge korte stilte schakelde het koor snel voor de wonderschone a capella gezongen slothymne, dat er ooit geen tranen, dood, rouw, verdriet of pijn meer zullen zijn. Door direct na de slotnoten de kerkklokken te luiden, werd de bezoekers de tijd gegund om weer bij te komen van de indringende ervaring van de muziek en beelden.

Dirigent Wim van de Laar is tevreden over het resultaat. Hij legt uit dat Bragi geen professioneel orkest is, maar een orkest van studenten die van alles en nog wat studeren en dit ‘erbij doen’. ,,Bragi presteert het gewoon om een stuk als dit op hoog niveau te begeleiden. Het projectkoor heeft het ook geweldig gedaan: in vier maanden tijd is het koor gegroeid ‘van studeren naar musiceren’.’’