De aanwezigen kregen veel informatie en deelden hun ervaringen tijdens de Tijd voor Toekomst-middag.
De aanwezigen kregen veel informatie en deelden hun ervaringen tijdens de Tijd voor Toekomst-middag.

Midden-Groningen werkt met vernieuwende aanpak problemen bij kinderen

Algemeen

FROOMBOSCH – Begeleiders op scholen, kind-ouder-ondersteuners, buurtsportcoaches en jongerenwerkers zijn tijdens een netwerklunch in dorpshuis De Ruyten in Froombosch geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen binnen Tijd-voor-Toekomst-verrijkte basis.

Een kleine zeventig professionals uit onderwijs, gemeente, zorg en andere organisaties kwamen samen om kennis en ervaringen met elkaar te delen. De aanwezigen werden uitvoerig geïnformeerd, waarna gesprekken werden gevoerd over drie hoofdthema’s: Groepsdynamica, Kind-ouder-ondersteuners en Weerbaarheidstrainingen. De opleiding groepsdynamica is dit jaar van start gegaan voor kind-ouder-ondersteuners. De aanwezigen werden meegenomen in de ervaringen van de eerste groep en kregen ook praktische informatie over de inhoud. Er zijn inmiddels vier nieuwe kind-ouder-ondersteuners binnen Tijd voor Toekomst in Midden-Groningen aangenomen. 

De huidige zeven, die al wat langer meelopen, vertelden over hun werk en de resultaten en ervaringen tot nu toe. Weerbaarheidstrainingen worden als vervolg op de groepsdynamica gevolgd door kind-ouder-ondersteuners en buurtsportcoaches, zodat zij op alle scholen weerbaarheidstrainingen kunnen geven, bijvoorbeeld tijdens gym of in het naschoolse aanbod. Midden-Groningen wil minder etiketten plakken, want met veel kinderen gaat het goed. Soms hebben kinderen iets extra’s nodig. Daarom wordt beoogd dat hun basis wordt verrijkt en dat kleine vragen en hobbels op de weg niet hoeven uit te groeien tot grote problemen. 

Ook in deze gemeente zouden nog te vaak etiketten op kinderen worden geplakt die afwijkend gedrag vertonen of achterstanden hebben. ,,We willen in Midden-Groningen minder met een zorgbril naar kinderen kijken en meer kijken naar creatieve oplossingen en mogelijkheden’’, is de achterliggende gedachte. Door samen te werken met onderwijs, kinderopvang, gemeente, zorgprofessionals en andere partijen rond de gezinnen, wordt die visie gezamenlijk handen en voeten gegeven. Zo is er inmiddels op 20 van de 30 basisscholen een kind-ouder-ondersteuner die hulp dichtbij kinderen biedt en er samen met leerkrachten en interne begeleiders voor zorgt dat kleine obstakels niet tot grote problemen hoeven uit te groeien. 

Ook is dit jaar de training groepsdynamica gestart waarin op iedere school iemand wordt opgeleid samen met de kind-ouder-ondersteuners in het observeren van groepen en vooral het aanpakken van negatieve sfeerbepalers of gedragingen. Doel is dat kinderen en leerkrachten zich veilig voelen in de groep en de basis wordt gelegd van waaruit kinderen kunnen groeien en leren. Uniek is de 2-jarige pilot van Tijd voor Toekomst op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Deze school wil koploper worden in inclusief onderwijs, wat betekent dat alle leerlingen onderwijs moeten krijgen, ook al zijn er hobbels waar ze eerst overheen moeten. ,,Een start met de cultuuromslag die we in Midden-Groningen willen: van etiketten plakken naar creatieve en snelle oplossingen dicht bij de leefwereld van kinderen, in de kinderopvang, op school, thuis of in de wijk of dorp. Een cultuuromslag kost tijd, maar samen met alle partijen rond kinderen zijn we aan de slag om hun basis te verrijken’’, aldus de organisatie.