Wethouder Offereins spreekt de zaal toe: ,,De gemeente kan het niet alleen en heeft hierbij hulp nodig.''
Wethouder Offereins spreekt de zaal toe: ,,De gemeente kan het niet alleen en heeft hierbij hulp nodig.''

Kinderen in Midden-Groningen moeten gelijke kansen krijgen

Algemeen

HOOGEZAND – Er wordt nog te veel gedacht in problemen in plaats van oplossingen. Dat moet anders en daarom werd woensdag de themadag Festival Jeugd gehouden in het Kielzog in Hoogezand. 

Het hoofdthema was dat in Midden-Groningen alle kinderen gelijke kansen (moeten) krijgen. Niet langs elkaar heen werken, maar verbindingen maken die uiteindelijk ten goede moeten komen aan die kinderen die het vaak in het eigen gezin niet zo gemakkelijk hebben door allerlei redenen. Het motto ‘Opvoeden doen we samen’ paste helemaal in de bijeenkomst, waar tal van verhalen uit de praktijk, maar ook ideeën en oplossingen werden uitgewisseld. Er waren professionals van diverse disciplines in de jeugdzorg aanwezig.  

Een van de organisaties die daarbij een belangrijke rol speelt is Buurtgezinnen. Deze organisatie koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Dit voorkomt dat problemen verergeren en zorgt dat kinderen positief kunnen opgroeien in hun eigen gezin. Binnen de gemeente Midden-Groningen is Buurtgezinnen al ruim twee jaar succesvol actief. Buurtgezinnen kan helpen om de stress te verminderen en het leven weer wat leuker te maken. Ook de gemeente krijgt te maken met het oplossen van problemen bij kinderen, die soms verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Wethouder Evert Offereins: ,,De gemeente heeft daarbij hulp nodig van veel mensen die allemaal goede dingen willen doen. Dat is mooi en biedt perspectief voor de jeugd.’’ Hij sprak de hoop uit dat tijdens deze ontmoetingsdag, waarbij ook praktijkgevallen werden gepresenteerd, veel ideeën en inspiratie konden worden opgedaan.