Gebouw De Poort in Hoogezand, dat bijna klaar is voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Gebouw De Poort in Hoogezand, dat bijna klaar is voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Oekraïense vluchtelingen naar De Poort in Hoogezand

Algemeen

HOOGEZAND – Gebouw De Poort aan het Winschoterdiep in Hoogezand, voorheen het onderkomen van de Rabobank, wordt vanaf mei de nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Hoogezand. 

De Oekraïners die momenteel in Muntendam gehuisvest zijn verhuizen ook naar Hoogezand. Eind april verhuizen de Oekraïense vluchtelingen naar de opvanglocaties in Hoogezand. Dat betekent overigens niet dat het voormalige gemeentehuis in Muntendam leeg zal staan: er komen tijdelijk nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne in. Vanwege de aanhoudende oorlog en een tekort aan opvangplekken moeten de tien Groninger gemeenten extra opvangplekken realiseren en verdelen. Omdat er voor de komende maanden nog geen activiteiten voor de centrumontwikkeling Muntendam in en rond het voormalige gemeentehuis zijn, vangt de gemeente Midden-Groningen daarom 80 extra Oekraïense vluchtelingen op in het voormalige gemeentehuis in Muntendam voor de periode van 9 maanden, wat kan worden verlengd tot maximaal 12 maanden. Na het schoonmaken zullen de vluchtelingen daar vanaf 1 juni terecht kunnen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,De opvanglocatie in Muntendam is een geschikte locatie voor menswaardige opvang van Oekraïense vluchtelingen. Omdat er nog vraag is naar opvang voor Oekraïense vluchtelingen en wij tijdelijk ruimte over hebben, kunnen we een bijdrage leveren aan de taakstelling in de provincie. Het gaat dan om nieuwe bewoners die vooraf weten dat de locatie slechts voor een korte periode beschikbaar zal zijn. Zo voorkomen we ook leegstand en vandalisme in en om het gebouw. De centrumontwikkeling van Muntendam mag hierdoor geen enkele vertraging oplopen. Daarom is deze extra opvang slechts voor beperkte tijd beschikbaar gesteld.’’ De gemeente Midden-Groningen levert op dit moment een bijdrage aan de bestuursovereenkomst met de tien Groninger gemeenten door ruimte te bieden aan 284 Oekraïense vluchtelingen.