Erica van Lente is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Midden-Groningen. (foto: gemeente Midden-Groningen)
Erica van Lente is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Midden-Groningen. (foto: gemeente Midden-Groningen)

Erica van Lente wordt nieuwe burgemeester Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – Erica van Lente wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Midden-Groningen. De gemeenteraad heeft haar op advies van de vertrouwenscommissie voorgedragen.

De gemeenteraad denkt in de 44-jarige Van Lente (PvdA) een uitstekende opvolger te hebben gevonden voor burgemeester Adriaan Hoogendoorn, die per 1 juli stopt. Erica van Lente is sinds 2019 burgemeester in Dalfsen, maar in de Groninger regio zeker geen onbekende. Ze was van 2010 tot 2014 gemeenteraadslid in Groningen, waarvan de laatste twee jaar als fractievoorzitter, en van 2017 tot 2019 waarnemend burgemeester in Bedum. Van Lente, die Romaanse Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft gestudeerd en in 2023 is uitgeroepen tot beste bestuurder van kleine gemeenten tot 35.000 inwoners, heeft daarnaast diverse bestuurlijke functies vervuld.

Van Lente wordt omschreven als een gedreven persoonlijkheid met veel energie, die graag onder de mensen is en daadkrachtig is. Ze is ambitieus, brengt nieuw elan en kan voor Midden-Groningen veel betekenen in de verdere ontwikkeling van de gemeente, zo wordt gesteld. Van Lente is gericht op het samenwerken met anderen en verliest haar koers niet uit het oog. In de profielschets vroeg Midden-Groningen om een stevige bestuurder en iemand die gericht is op regionale samenwerking. Daarbij is de ingezette lijn van het bevorderen van de veiligheid in de gemeente volgens de vertrouwenscommissie, gezien haar ervaringen, bij haar in goede handen. Kortom: in haar denkt de gemeenteraad een goede burgemeester voor de komende jaren te hebben gevonden. 

Op grond van de aanbeveling door de gemeenteraad doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht, waarna bij Koninklijk Besluit tot benoeming wordt besloten. Zodra de Koning het besluit heeft ondertekend is de benoeming definitief en is de nieuwe burgemeester in functie. Zo snel mogelijk daarna legt zij dan de eed of belofte af in handen van de Commissaris van de Koning in een bijzondere vergadering van de gemeenteraad. Dat zal naar verwachting op dinsdag 9 juli zijn.