Nu nog een stuk grasland langs de Woldweg, waar het nieuwe kindcentrum gaat komen.
Nu nog een stuk grasland langs de Woldweg, waar het nieuwe kindcentrum gaat komen.

Bestemmingsplan kindcentrum Kropswolde kan naar de raad

Algemeen

KROPSWOLDE – B en W hebben een voorstel klaar voor de gemeenteraad van Midden-Groningen om het bestemmingsplan voor de bouw van een kindcentrum aan de Woldweg in Kropswolde vast te stellen.

Eén van de laatste opgaven die speelt in het gemeentelijk Scholenprogramma is het realiseren van een kindcentrum in Kropswolde. De voorgenomen bouw vindt plaats op een stuk weiland aan de Woldweg, tegenover de huisnummers 153 en 157. Het gebouw komt op een stuk weiland ten noorden van het fietspad aan de Meerweg. Uitgangspunten voor de nieuwbouw van scholen, waarvan deze de laatste is, zijn toekomstbestendigheid, een hoge onderwijskwaliteit en een hoge gebouwkwaliteit. 

Toekomstbestendig bouwen gaat ervan uit dat de nieuwbouw krimpbestendig is met vaste en flexibele vierkante meters en bijdraagt aan de leefbaarheid van dorpen en wijken. Het kindcentrum voorziet in een basisschool en een peuter- en kinderopvang onder één dak, met als mogelijkheid om in de toekomst ook een dorpshuis met volwaardige gymvoorziening in te passen. Dat zou tevens betekenen dat het huidige dorpshuis in Kropswolde haar functie als zodanig gaat verliezen. Het initiatief voor de bouw van het kindcentrum past niet in het huidige bestemmingsplan. Om deze ontwikkeling mogelijk te kunnen maken, is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. 

Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen. Er zijn drie zienswijzen ingediend, waarvan één heeft geleid tot een kleine aanpassing in de toelichting. Naar verwachting zullen eind dit jaar de eerste stappen tot de totstandkoming van het nieuwe schoolcomplex worden gezet.