Een nieuw facetbestemmingsplan moet nu voor de eigenaren van paarden meer duidelijkheid geven.
Een nieuw facetbestemmingsplan moet nu voor de eigenaren van paarden meer duidelijkheid geven.

Apart bestemmingsplan voor paarden in Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND – Er komt een apart ‘Facetbestemmingsplan’ voor paarden in de gemeente Midden-Groningen. B en W hebben daarover de gemeenteraad geïnformeerd.

Zo’n nieuw facetbestemmingsplan is nodig omdat de regels voor het houden van één of meerdere paarden niet gelijk zijn in de verschillende dorpen. Toen Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde nog aparte gemeenten waren had elke gemeente op dat punt een ander bestemmingsplan. ,,En dat kan nu tot spanning tussen buren gaan leiden’’, aldus wethouder Erik Drenth. 

De directe aanleiding voor het opstellen van het facetbestemmingsplan Paarden is dat er regelmatig verzoeken worden ingediend voor het hobbymatig houden van paarden, het realiseren van een paardenbak of het bedrijfsmatig opzetten van een paardenhouderij. Er geldt tot nu toe geen eenduidige regeling voor de inwoners van deze gemeente. In het ene geval dient een planologische wijziging te worden gevoerd, terwijl dat in een andere situatie niet aan de orde is. Door de samenvoeging van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren tot Midden-Groningen is de noodzaak ontstaan tot harmonisatie van diverse beleidsstukken waaronder het paardenhouderijbeleid. Dat gaat nu gebeuren. 

In 2019 is het beleid Paardenhouderijen Midden-Groningen opgesteld. Bij alle initiatieven geldt dat als iets niet past binnen het bestemmingsplan een initiatief getoetst wordt aan het beleid. Het beleid Paardenhouderijen Midden-Groningen vormt, als het klaar is, het uitgangspunt van het facetbestemmingsplan Paarden.