De haven van Martenshoek zorgt voor ergernis voor omwonenden.
De haven van Martenshoek zorgt voor ergernis voor omwonenden.

Vragen aan B en W na overlast havengebied Martenshoek

Algemeen

HOOGEZAND - De Boer & Burgerpartij Midden-Groningen heeft aan het college van B en W schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van klachten van inwoners van Martenshoek betreffende het havengebied daar.

Eén van de B&BP-raadsleden heeft uit gesprekken met bewoners van onder meer de Sluiskade en Werfkade begrepen dat er nogal wat wrevel zit onder hen over het havengebied. Zo wordt er veel overlast van een bewoner van een bootje in de haven met zijn drie honden ondervonden, waarbij de honden vastgebonden in de berm zouden zitten en deels op straat. Ze zouden ook veel lawaai veroorzaken. 

,,Er gebeurt ‘s nachts van alles dat letterlijk het daglicht niet kan verdragen. Er komen steeds meer oude bootjes bij in de haven. Het wordt erg rommelig en dat is niet de situatie die we willen op die plek’’, aldus buurtbewoners die het helemaal zat zijn en langzamerhand doodmoe worden van ergernis en slaapgebrek. Voorheen stond er een bord met de tekst ‘Passantenhaven, maximaal 48 uur liggen, en van 1 oktober tot 1 maart verboden aan te leggen’, maar een tijd geleden is dat bord weggehaald. Bewoners hebben meerdere brieven naar de gemeente gestuurd, ‘maar er gebeurt niks’. ,,Er wordt wel gezegd dat er een havenbeleid of ligplaatsenbeleid moet worden opgesteld en dat de bewoners daar maar op moeten wachten’’, aldus omwonenden. 

De B&BP zegt dat een vreemde gang van zaken te vinden en vindt het vreemd dat er niet gehandhaafd kan worden. Zij wil via de schriftelijke vragen van het college weten hoe ver die in het proces is met betrekking tot het ligplaatsenbeleid en havenbeleid en of de regels van de passantenhaven van Zuidbroek niet als voorbeeld kunnen gelden voor de haven van Martenshoek, om op die manier vaart te maken. Ook wordt gevraagd of het college de ernst van de situatie met betrekking tot de overlast die de bewoners ervaren wel onderkent. ,,Die oude verwaarloosde boten in de haven van Martenshoek tasten de uitstraling van het hele winkelcentrum aan. Waarom wordt er niet gehandhaafd?’’, vraagt de fractie zich af, die een tijdspad wil zien wanneer er actie wordt ondernomen.