Burgemeester Adriaan Hoogendoorn overhandigt het cadeau van de gemeente aan eeuweling Bert Bosscha.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn overhandigt het cadeau van de gemeente aan eeuweling Bert Bosscha.

Burgemeester Hoogendoorn: ,,Dit maak je maar heel zelden mee’’

Algemeen

HOOGEZAND – De leeftijd is ze niet aan te zien: Bert Bosscha (100) en zijn echtgenote Mannie (99) uit Hoogezand.

Zij vierden zondag zijn honderdste verjaardag en tevens dat ze een paar dagen eerder 77 jaar waren getrouwd. En ze redden zich, met enige huishoudelijke hulp, nog prima in de eigen eengezinswoning met een leuke tuin. Bij hun 60e, 65e en 70e huwelijksdag vertelde Bert Bosscha al over hun goede gezondheid: ,,Elke dag een glas rode wijn helpt daarbij.’’ Door het medicijngebruik van zijn echtgenote zit dat glas wijn er echter niet meer dagelijks in. ,,Ik wil niet alleen wijn zitten drinken’’, zegt Bert. Maar als er visite is, komt er toch wel een fles wijn tevoorschijn. 

De wijn zit verweven in het leven van het echtpaar. Ze hadden zo’n twintig jaar lang een zaak aan de Kerkstraat, Vinotheek Bosscha, een wijnhandel waar klanten nog zelf de flessen naar keuze kon vullen. ,,Aan de ene wand hadden we vier vaten van 100 liter en aan de andere vier van 50 liter. De mensen konden daar zelf hun wijn tappen’’, vertelt Bosscha. Er was ook een uitgebreid assortiment wijnen en gedistilleerd aanwezig in de zaak. 

Bert werd geboren in Friesland, Mannie in Drenthe, maar het grootste deel van hun leven woonden ze in de provincie Groningen. Het begin van hun arbeidsleven lag in Norg, waar in 1947 werd gestart met horecaonderneming De Vluchtheuvel. Later volgde een hotel in Appelscha, opnieuw in Norg met het Wapen van Norg en daarna de wijnhandel in Hoogezand. Bert Bosscha ontving na de oorlog van Prins Bernhard het verzetsherdenkingskruis en het Franse verzetskruis, getekend door toenmalig generaal Charles de Gaulle. In de oorlogsjaren trok hij als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten rond de bevrijding op met Franse parachutisten die waren geland en die hij onder meer wegwijs maakte in het gebied. Zelf zat Bert tijdens de bezetting van 1942 tot 1945 ondergedoken en maakte daar niet zelden hachelijke momenten mee. 

Een van Berts hobby’s, naast het kamperen, was vioolspelen, het liefst samen met zijn dochter op de piano. Er werden vele miniconcerten gegeven in de huiskamer. De originele viool hangt nog steeds aan de muur. Beiden zijn al meer dan 50 jaar lid van de Odd Fellows en daar komen nog regelmatig leden van langs. Bert en Mannie Bosscha hebben samen twee kinderen, drie kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.