De Verlengde Veenlaan in Slochteren, waar nog eens 23 woningen kunnen worden gebouwd.
De Verlengde Veenlaan in Slochteren, waar nog eens 23 woningen kunnen worden gebouwd.

Meer woningen aan Verlengde Veenlaan in Slochteren

Algemeen

SLOCHTEREN –  Er kunnen 45 nieuwe woningen worden gebouwd aan de Verlengde Veenlaan in Slochteren via de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan.

Het plan, de Molenstreek, is een nieuwe wijk in Slochteren die zijn naam ontleent aan de unieke ligging: dwars op de historische lintbebouwing van Slochteren, met uitzicht op een drietal historische molens aan de Groenedijk. De eerste bouwkavels zijn in 2013 opgeleverd. Doordat de woningen gebouwd zouden worden op een lint, zou de Molenstreek het bijzondere karakter van het lintdorp Slochteren behouden. 

Achter de statige eikenbomen aan weerskanten van de Verlengde Veenlaan moesten de ‘unieke huizen’ worden gerealiseerd; landelijk, maar vooral ook modern. ‘Leven in de Molenstreek betekent luxe wonen, duurzaam bouwen en bovenal leven in het groen’, aldus het toenmalige gemeentebestuur van Slochteren. 

In 2016 is door een onafhankelijke procesbegeleider en enkele omwonenden gekeken naar een andere indeling van de Verlengde Veenlaan. Er zou op een andere manier gebouwd kunnen worden, waarbij de toekomstige bewoners hun huizen meer naar eigen inzicht konden ontwerpen, zonder al te veel bemoeienis van de gemeentelijke overheid.Dat was een gevolg van de woningbouwcrisis van toen en omdat het oude beeldkwaliteitsplan niet aansloot bij aardbevingsbestendig bouwen en de veranderde marktvraag. Dat heeft nu geleid tot een voorstel met nieuwe beeldkwaliteitsregels en wordt nu verwerkt in een nieuw bestemmingsplan waarbij er nog 23 extra woningen kunnen worden gebouwd. Daarnaast is er een nieuw beeldkwaliteitsplan opgesteld.